Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
21 Mayıs 2023 Pazar

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Almanya'nın gündeminde bu hafta Türkiye seçimleri, yenilenebilir enerji tartışması ve vatandaşlık yasası vardı. İşte bu hafta yaşananlar...

Almanya'da bu hafta neler yaşandı?

Türkiye seçimlerinde ikinci tur için oy kullanma işlemleri, yurt dışı seçim çevresinde dün itibarıyla başladı. Oy kullanma işlemi, 24 Mayıs saat 17.00'a kadar devam edecek. Gümrük kapılarında ise 28 Mayıs 17.00'a kadar oy kullanılabilecek. Daha ilk günden sandık önlerinde kuyruklar oluştu. Yüz binlerce vatandaş, Türkiye'nin yeni dönemdeki cumhurbaşkanını seçmek için oy kullandı.

Zelenskiy Almanya'da

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy, savaşın başından bu yana ilk kez Almanya'ya geldi. Zelenskiy, "Rus topraklarına saldırmıyoruz. Meşru topraklarımızı kurtarıyoruz" dedi.

Yenilenebilir enerjide tartışmalar sürüyor

Yenilenebilir enerjide de tartışmalar sürüyor. Muhalefetteki Birlik Partisi (CDU/CSU) eleştirilerinin yanı sıra koalisyon ortakları Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller arasında da sular durulmuyor. Almanya Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck’in Bakanlık Müsteşarı Patrick Graichen’in görevden alındığını açıklamasının ardından Birlik (CDU/CSU) partisi enerji yasasında yapılan değişikliklerin durdurulması çağrısında bulunmuştu. Yeşiller Partili Lang, Enerji Yasası’nda yapılması planlanan değişikliğin ertelenmesine karşı çıktı. Lang, vatandaşların, zanaatkarların ve şirketlerin çıkarları için güvenilirliğe ve planlamaya ihtiyaç duyduğunu belirtti. Ucuz Rus gazı günlerinin sona erdiğini de hatırlatan Lang, enerjinin gelecekte çok daha pahalı hâle geleceğini vurguladı.

Öte yandan, FDP, toplam maliyetin, Ekonomi Bakanı Robert Habeck’in açıkladığı 130 milyar avrodan 20 kat daha pahalı olacağını iddia etti.

Bremen seçimlerinde zafer sosyal demokratların

Bremen eyaletinde 14 Mayıs Pazar günü yapılan yerel seçimler, sosyal demokratların zaferiyle sonuçlandı. Yüzde 29,8 oy oranıyla birinci olan SPD’yi, yüzde 25,7 oyla CDU takip ediyor.

Türk anne ve iki kızı ölü bulundu

Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde bulunan Herten şehrinde bir pansiyonda, Türk bir kadın ve iki küçük kızının cansız bedenleri bulundu. Baba Uğur S. gözaltında. Polis tarafından yapılan açıklamada, 37 yaşındaki Ruziye Ö. ve kızları 8 yaşındaki Peri ile 5 yaşındaki Masal’ın pansiyondaki odalarında ölü bulundukları belirtildi. 35 yaşındaki baba Uğur S. ise cinayet şüphelisi olarak Marl kentinde tutuklandı.

Türk gazeteciler baskınla gözaltına alındı

Alman polisi, Sabah gazetesinin Frankfurt’taki ofisine baskın düzenledi. Operasyonda gözaltına alınan gazeteciler İsmail Erel ve Cemil Albay sorgularının ardından serbest bırakıldı. Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Türk gazetecilerin sabahın erken saatlerinde evlerine ve ofislerine baskın yapılarak göz altına alınması ve ekipmanlarına el koyulması, çok açık bir şekilde basın özgürlüğünün ihlal edilmesidir" ifadelerini kullandı.

Gençlere kültür kart

Almanya’da, 18 yaşını dolduran gençlere müze ziyaretleri, tiyatro, sinema, sergi, müze, konser gibi kültür-sanat etkinliklerinde veya kitap ve müzik aleti almak için harcamaları amacıyla 200 avroluk hediye çeki dağıtılacak. Bu şekilde pandemi sürecinde zor zamanlar yaşayan gençlerin ve kültür sektörünün desteklenmesi amaçlanıyor. 

Vatandaşlık ve göç yasalarında gelişme

Trafik ışığı koalisyonu, vatandaşlığa geçişi kolaylaştıran yasa tasarısı üzerinde anlaştı. FDP’nin itirazları sonrası iki noktada düzenleme yapıldı.

Detaylar için tıklayın

Nitelikli iş göçünü kolaylaştırmayı hedefleyen yasa tasarısı ise Federal Meclis'te görüşülüyor. Üniversite mezunlarına hemen vize verilebilir.

Detaylar için tıklayın

Geri Dön 21 Mayıs 2023 Pazar Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN