AVRUPADAN Youtube Video
Yabancı düşmanlığı ve İslamofobi artıyor
İsviçre’de yabancı düşmanlığı ve İslamofobi artıyor. Müslümanların üçte biri ayrımcılığa uğradığını belirtirken, çoğu şikâyette bulunmaktan çekiniyor. Zürih’te destek için yeni bir başvuru merkezi açıldı.
İsviçre Federal İstatistik Ofisinin (BFS) araştırmasına göre, ülkede yabancı düşmanlığı 2020’den bu yana artış gösterdi. 2022’den itibaren ise Müslümanlara yönelik olumsuz tutumlar belirgin hâle geldi.
Müslümanlar ayrımcılıkla karşı karşıya
Araştırmaya göre, İsviçre’de yaşayan Müslümanların üçte biri hayatlarının bir döneminde ayrımcılığa uğradığını belirtiyor. Özellikle Orta Doğu kökenli bireylere karşı dışlayıcı söylemler artış gösterdi. İsviçre İslam Federasyonu (FIDS) Sözcüsü Önder Günes, siyasi tartışmalar ve medyada kullanılan ifadelerin bu önyargıları körüklediğini söyledi.
Ayrımcılığın nedeni uluslararası gelişmeler mi?
Uzmanlar, Müslümanlara yönelik ayrımcılığın uluslararası olaylarla bağlantılı olduğunu düşünüyor. Bu nedenle, İslamofobik söylemlerin önüne geçebilmek için daha fazla bilinçlendirme çalışması yapılması gerektiği vurgulanıyor. Eğitim ve medya alanında daha sorumlu yaklaşımlar benimsenmesinin ön yargıları azaltabileceği belirtiliyor.
Müslümanlar şikâyette bulunmaktan çekiniyor
Geçtiğimiz haftalarda yayımlanan, Irkçılıkla Mücadele Merkezinin araştırmasına göre de, ülkede yaşayan Müslümanların üçte biri ırkçılığa maruz kalıyor; ancak resmi makamlara bildirilen vaka sayısı yılda ortalama 60’ta kalıyor. Rapora göre, Müslümanlar yetkililere güven duymadığı için çoğu zaman şikâyette bulunmaktan kaçınıyor.
Zürih’te yeni başvuru merkezi açıldı
Müslümanların maruz kaldıkları ırkçılığı daha rahat bildirebilmesi için Zürih İslam Toplumu Derneği bünyesinde yeni bir başvuru merkezi kuruldu. Bu merkezin, ayrımcılığa uğrayan kişilere destek sağlaması hedefleniyor.
İş ve konut başvurularında ayrımcılık yaygın
Uzmanlara göre, Müslümanlara yönelik ayrımcılık çoğunlukla örtülü şekilde gerçekleşiyor. İş ve staj başvurularında, konut kiralama süreçlerinde isim veya dış görünüş nedeniyle ayrımcılığa uğramak en yaygın şikâyetler arasında yer alıyor.
Geri Dön 14 Mart 2025 Cuma Önceki Yazılar