AVRUPADAN Youtube Video
Sağlık reformu primleri hafifletecek
İsviçre'de kasım ayı sonunda oylanacak olan sağlık reformu, sigorta primlerinde 2,5 milyar frank tasarruf sağlarken kantonlara ek maliyet yükleyecek.
Sağlık reformunun, prim ödeyenlere 1,5 ila 2,5 milyar frank tasarruf sağlayacağı iddia ediliyor. Sendikalar ise bu reformun hastalara ek maliyet getirebileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Sağlık sigortası primlerinin gelecek yıl yüzde 6 oranında artması bekleniyor. Kasım ayı sonunda oylamaya sunulacak olan Efas sağlık reformu, sağlık hizmetlerinin finansmanında tek tip bir model oluşturmayı ve sistemdeki yanlış teşvikleri ortadan kaldırarak maliyetleri düşürmeyi hedefliyor.
Reform karşıtları kampanyalarına geçtiğimiz hafta başladı ve bu düzenlemenin primleri düşürmeyeceğini, aksine artırabileceğini savundu. Örneğin, apandisit ameliyatının hastalar için 370 frank daha pahalıya mal olabileceğini belirtiyorlar. Federal Konsey ve Parlamento tarafından desteklenen Efas reformunun savunucuları ise reformun primleri azaltacağını öne sürüyor. Destekçiler, salı günü Bern'de düzenleyecekleri basın toplantısıyla kampanyalarına başlayacak.
Kantonlar için ek maliyet
Efas savunucuları, bu reform 2022 yılında yürürlüğe girseydi prim ödeyenlerin 826 milyon frank daha az ödeme yapacağını, ancak bu farkın kantonlar tarafından karşılanacağını ifade etti. Nedeni ise ayakta tedavi gören hasta sayısının artması olarak açıklanıyor. Mevcut sistemde kantonlar, hastanede yatış gerektiren tedavilerin yüzde 55’ini karşılarken, ayakta tedavilerde neredeyse hiç katkı yapmıyor. Bu durum, kantonların hastanede yatışların sabit kalması sayesinde vergi tasarrufu yapmasını sağladı.
Yeni düzenlemeyle birlikte kantonlar, tüm tedavi türlerinde, hastaların ödediği katılım payları ve kendi ödemelerinden sonra en az yüzde 26,9’luk kısmı karşılamak zorunda kalacak. Sigorta şirketleri ise primler üzerinden en fazla yüzde 73,1’lik kısmı üstlenecek. Bu düzenleme, tedavinin ayakta mı yoksa yatılı mı yapıldığından bağımsız olarak uygulanacak.
Ayakta tedavi verimliliği artıracak
Ayakta tedavilerin artması ile kantonlar 2028’den itibaren 1,5 ila 2,5 milyar frank arası ek maliyeti üstlenecek. Bu sayede prim ödeyenlerin üzerindeki yük azalacak. Federal Sağlık Dairesi Başkan Yardımcısı Thomas Christen, “Ayakta tedavi maliyetleri yıllardır en hızlı büyüyen kalem. Kantonlar bu maliyetlere katkı yapmadığı için bu yük sigortalılara yansıyor. Reform ile bu yükün primlere yansıması duracak” açıklamasında bulundu.
Reformun savunucuları, tıbbi gelişmeler sayesinde birçok tedavinin ayakta yapılabildiğini ve bunun genellikle daha verimli ve düşük maliyetli olduğunu belirtiyor. Ancak tıbbi gereklilik olmadığı hâlde bazı işlemlerin hâlâ yatılı olarak yapıldığını da eleştiriyorlar.
Geri Dön 08 Ekim 2024 Salı Önceki Yazılar