Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya'da kriz: Dev firma fabrika kapatıyor - 4 Eylül 2024 Oktan Erdikmen
Ekrem İmamoğlu özel röportaj: Oy vermek gurbetçilerin hakkı - Oktan Erdikmen
Almanya'da suça karışana sınır dışı - Haftanın Yorumu 44. Bölüm Oktan Erdikmen
21 Temmuz 2024 Pazar

İsviçre'de bu hafta neler yaşandı?

İsviçre'nin gündeminde bu hafta; korona ve zatürre vakalarındaki artış, kantonlar arası finansal eşitleme ve 'ölüm turizmi' tartışmaları vardı. İşte yaşananlar...

İsviçre'de bu hafta neler yaşandı?

İsviçre Başsavcılığı, bir Rus ajanı ve iki diğer kişi hakkında çeşitli yasaları ihlâl ettikleri şüphesiyle soruşturma başlattı. Bir kişi için tutuklama emri çıkarıldı. Adalet Bakanlığı, Başsavcılığa soruşturma izni verdi. Başsavcılık, Federal Polis Ofisi ve kanton polisleriyle işbirliği yaparak, karar öncesinde ev aramaları gerçekleştirdi. Zanlılar, Savaş Malzemeleri Yasası, Ambargo Yasası ve Malların Kontrolü Yasası'nı ihlal etmekle suçlanıyor.

Nazi sembolleri olan uyuşturucu haplar bulundu

Avrupa'da partilerde Nazi sembolleri taşıyan uyuşturucu haplar kullanılmaya başlandı. Bu haplardan Zürih ve Bern'de de tespit edildi. MDMA haplarının üzerinde Almanya'nın Nazi döneminden kalma Reichsadler (Nazi kartalı) ve gamalı haç motifleri bulunuyor. İsviçre'deki uzmanlar, bu hapların çok güçlü olduğunu ve yarısının bile aşırı doz riski taşıdığını belirtti.

Korona vakaları arttı, endişe başladı

Federal Sağlık Ofisi (BAG), son dört hafta içinde korona vakalarının yaklaşık yüzde 50 oranında arttığını bildirdi. Bilimsel Danışma Kurulu Başkanı Tanja Stadler, artan enfeksiyon oranlarının kanalizasyon verilerinden elde edildiğini açıkladı. BAG, enfeksiyonlardaki artışın iki ana nedeni olduğunu belirtti ve "Birincisi, önceki enfeksiyonlarla kazanılan bağışıklığın zamanla azalması. İkincisi ise yeni virüs varyantları" açıklamasında bulundu.

Korkutan zatürre artışı

Zürih Hastanesi Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Dr. Walter Zingg, İsviçre’de zatürre vakalarında keskin bir artış yaşandığını açıkladı. Boğaz ağrısı, öksürük ve ateşle başlayan zatürre, özellikle genç yetişkinler ve çocuklar arasında yayılıyor. Artışın nedenleri arasında post-covid etkileri ve solunum yolu enfeksiyonlarının daha sistematik bir şekilde teşhis edilmesi gösteriliyor.

Kantonlar arası finansal eşitleme tartışması

Kantonlar arasında finansal eşitleme (Finanzausgleich) tartışması yeniden başladı. Zengin kantonların, yoksul kantonlara yardım etmesi talep edildi. Zug Kantonu 2023'te 463 milyon frankı aşan bir gelir fazlası elde etti ve bu parayı halka geri dağıtmayı planladığını duyurdu. Bu durum, mali kriz yaşayan diğer kantonlarda tepkilere neden oldu. Yeşiller Partisi Ulusal Konsey Üyesi Felix Wettstein, zengin kantonların daha az kaynaklara sahip bölgeleri desteklemesi gerektiğini belirtti. Bu öneri, Sol Parti, Merkez Parti, FDP ve SVP gibi çeşitli siyasi gruplardan destek buldu. Ancak Zug Kantonu, mevcut sistemin hassas dengeler üzerine kurulu olduğunu ve ani değişikliklerin olumsuz sonuçlar doğurabileceğini savundu.

Elektrikli araçlar için vergi reformu planı

Hükûmet, elektrikli araçların artışı nedeniyle azalan vergi gelirlerini telafi etmek için akaryakıt vergisinde reform yapmayı planlıyor. Yerel basına göre, parlamentoda iki yeni vergi modeli tartışılıyor. İlk model, elektrikli araç sahiplerinden kilometre başına vergi alınmasını öngörüyor. İkinci model ise elektrikli araçların her kilovatsaat şarj başına vergi ödemesini içeriyor. Federal Ulaştırma Bakanlığı, yeni vergi sisteminin en geç 2025 yılına kadar hazırlanacağını ve 5 yıl içinde uygulanacağını açıkladı.

'Ölüm turizmi' tartışması

Brezilyalı bir kadının İsviçre'de ötanazi için yardım kampanyası başlatması, etik ve yasal boyutlarıyla ülkede yeni bir tartışma yarattı. Bioetik uzmanı Roberto Andorno, İsviçre'nin yardımlı intihar için cazibe merkezi hâline gelmesini eleştirerek, uygulamanın tıbbın temel etik ilkeleriyle çeliştiğini vurguladı. Öte yandan, Nikola Biller-Andorno gibi uzmanlar esas sorunun ötanazinin diğer ülkelerde yasak olması olduğunu savunarak, "İnsanlar ötanazi hizmeti almak için başka ülkelere gitmek zorunda kalmamalı" dedi.

Her dört sığınmacı çocuktan biri yetişkin çıktı

İsviçre'de geçen yıl 18 yaş altı sığınmacı başvurularında büyük artış görüldü. Federal Göç Dairesi'nin verilerine göre, 2023'te 3 bin 271 çocuk refakatsiz olarak sığınma başvurusunda bulundu. Ancak yaş tespiti incelemelerinde, 18 yaş altında olduğunu beyan eden her dört sığınmacıdan birinin yetişkin olduğu ortaya çıktı. En fazla başvurunun Afganistan uyruklular tarafından yapıldığı ve Taliban rejiminin bu artışta etkili olduğu belirtildi.

Geri Dön 21 Temmuz 2024 Pazar Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN