AVRUPADAN Youtube Video
İşten çıkarmalar ve kısa süreli çalışmaya geçişler endişe yaratıyor
İsviçre sanayisinde işten çıkarmalar ve üretim kaydırma kararları gündemde. Uzmanlar, bunun sanayisizleşme süreci olmadığını, verimlilik artışlarıyla iş gücü talebinin azaldığını belirtiyor.
İsviçre sanayisi son dönemde olumsuz gelişmeler yaşıyor. 20 Minuten gazetesine göre, Gerlafingen’deki çelik fabrikasında 120 işçi işten çıkarıldı, 500 işçi ise kısa çalışma sistemine geçti. Benzer şekilde, Bern’deki Schaerer Medical gibi büyük sanayi şirketleri de mali zorluklar nedeniyle işten çıkarmalar planladıklarını açıkladı. Swiss Steel ve Stadler Rail gibi firmalar ise mali kayıplar nedeniyle üretimlerini başka ülkelere taşıma kararı aldı.
Sanayisizleşme mi?
Uzmanlar, bu durumun tamamen bir sanayisizleşme süreci olmadığını söylüyor. 1970'lerden bu yana gelişmiş ülkelerde, teknolojik gelişmeler ve verimlilik artışları sayesinde sanayi sektöründeki iş gücü talebi azaldı. St. Gallen Üniversitesi’nden Prof. Thomas Friedli, üretimde aynı sonuçların daha az insan gücüyle elde edildiğini belirterek, İsviçre'deki basit ve tekrarlayan işlerin düşük maliyetli ülkelere kaydığını ifade ediyor. Friedli, sanayinin ulusal bağımsızlık açısından önemli olduğunu, sadece hizmet sektörüne bağımlı kalmanın doğru olmadığını vurguluyor.
Hükûmetin yaklaşımı
İsviçre hükûmeti, sanayiye doğrudan müdahale etmiyor. Küreselleşme ile düşük maliyetli üretim başka ülkelere kayarken, İsviçre gibi ülkeler daha yüksek katma değerli işlere yöneliyor.
Geri Dön 23 Ekim 2024 Çarşamba Önceki Yazılar