AVRUPADAN Youtube Video
Dünya liderlerine uyarı: İklim çöküşü başladı
Kuzey Yarımküre, tarihin en sıcak üç ayını yaşadı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "İklim çöküşü başladı" dedi ve liderlere çağrı yaptı.

Kuzey Yarımküre'de 2023 yaz mevsimi; haziran, temmuz ve ağustos aylarında, küresel çapta en yüksek sıcaklık ortalamalarının kaydedildiği bir dönem olarak tarihe geçti. Avrupa Birliği (AB) Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nin verilerine göre, bu üç ay boyunca Kuzey Yarımküre'de ortalama hava sıcaklığı dünya genelinde tüm zamanların en yükseği olarak kaydedildi. Bu süreç, dünyanın gördüğü en sıcak üç aydan birini temsil ediyor. Ortalama sıcaklık, bu dönem boyunca 16,77 santigrat derece (62,19 Fahrenheit) seviyesindeydi ve önceki rekor, 2019'da kaydedilen 16,48 santigrat dereceydi.
Aynı zamanda, küresel deniz yüzeyi sıcaklıkları da üç ay boyunca benzeri görülmemiş bir seviyeye ulaştı. Bu durum, sıcak hava dalgalarının orman yangınlarını körüklediği, sağlık sorunlarına neden olduğu, günlük yaşamı olumsuz etkilediği ve çevreye kalıcı zararlar verdiği bir dönemi yansıtıyor.
"İklim çöküşü başladı"
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, bu gelişmeye ilişkin yaptığı açıklamada, "Gezegenimiz bir kaynama mevsimini, kayıtlara geçen en sıcak yaz mevsimini geride bıraktı. İklim çöküşü başladı. Bilim insanları uzun süredir fosil yakıt bağımlılığımızın nelere yol açacağı konusunda uyarı yapıyordu. Dünya liderlerin iklim çözümleri için çabalarını artırması gerekiyor. İklim kaosunun en kötüsünden hâlâ kaçınabiliriz, kaybedecek bir dakikamız bile yok" dedi.
Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Prof. Petteri Taalas da, "Kuzey yarımkürede aşırılıklarla dolu bir yaz yaşandı. Sıcak hava dalgaları yıkıcı orman yangınlarını körüklüyor, sağlığa zarar veriyor, günlük hayatı sekteye bozuyor ve çevreye kalıcı olarak zarar veriyor" şeklinde konuştu.
Geri Dön 09 Eylül 2023 Cumartesi Önceki Yazılar