AVRUPADAN Youtube Video
Korona fonları kötüye mi kullanıldı?
DAK raporuna göre, federal hükûmetin korona maliyetleri için sigorta primlerinden 6 milyar avro geri ödeme yapmadığı ortaya çıktı. Bu durum, 2025'te prim artışı riskini gündeme getiriyor.
Federal hükûmetin bütçe görüşmelerinde yeni bir masraf kalemi daha ortaya çıktı. DAK-Gesundheit'in bilirkişi raporuna göre, hükûmet, korona politikası kapsamında sigorta primi ödeyenlerin parasını kullanarak 6 milyar avroluk bir geri ödemeyi hâlâ gerçekleştirmedi. Anayasal gerekçelerle, federal hükûmetin uzun vadeli bakım sigortasına, korona salgını sırasında oluşan milyarlarca avroluk ek maliyeti geri ödemesi gerekiyor.
Raporda, korona testleri ve çalışanlara verilen bakım ikramiyelerinin vergi gelirleri ile finanse edilmesi gerektiği, sigorta primlerinin bu amaçla kullanılmasının Anayasa'ya aykırı olduğu belirtiliyor. DAK'ya göre, korona testleri, bakım ikramiyeleri ve diğer önlemler, bakım sigortasında yaklaşık 13 milyar avroluk ek maliyete neden oldu, ancak hükûmet bu maliyetin yalnızca bir kısmını karşıladı. Hâlâ ödenmesi gereken 6 milyar avro bulunuyor.
Prim artışı riski
Eğer geri ödeme yapılmazsa, sağlık sigortası primlerinde artış riski bulunuyor. Sigorta şirketlerine göre, 2025 yılı başında prim oranının en az 0,2 puan artırılması gerekebilir. DAK CEO'su Andreas Storm, hükûmetin tüm korona maliyetlerini karşılaması hâlinde bu artışın önlenebileceğini belirtti. Storm, "Pandemi sırasında katkı paylarında yanlış kullanım oldu ve bu durum düzeltilmezse sigortalılar yeni yılda prim artışı ile karşı karşıya kalabilir" uyarısında bulundu.
Trafik ışığı koalisyonunun, 2025 bütçesini Kasım ortasına kadar onaylaması bekleniyor.
Geri Dön 02 Ekim 2024 Çarşamba Önceki Yazılar