Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
11 Haziran 2024 Salı

AP seçimlerinin yankıları

Almanya'da Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, trafik ışığı hükûmetini oluşturan üç parti kan kaybetti. Aşırı sağcılar ise ciddi bir yükseliş gösterdi. Siyasetçiler seçim sonuçlarını değerlendirdi.

AP seçimlerinin yankıları

Almanya'da yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde Başbakan Olaf Scholz liderliğindeki koalisyon hükûmeti oy kaybı yaşadı. Yeşiller Partisi, geçen seçime göre 8,6 puan kaybederek büyük bir hezimet yaşadı. Sosyal Demokrat Parti (SPD) 1,9 puan, Hür Demokrat Parti (FDP) ise 0,3 puan kaybetti. Trafik ışığı koalisyonunu oluşturan bu üç parti toplamda yüzde 30 oy aldı.

Ana muhalefet partileri Hristiyan Birlik (CDU-CSU) açık farkla kazandı. CDU yüzde 23,7, CSU ise yüzde 6,3 oy alarak toplamda yüzde 30 oy oranına ulaştı. Aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD), oyunu 4,9 puan artırarak yüzde 15,9'la ikinci parti oldu. 

Yeşiller yüzde 11,9, Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW) yüzde 6,2, FDP yüzde 5,2 oy aldı. Sol Parti yüzde 2,7'ye gerilerken, gençlerin oluşturduğu Volt partisi yüzde 2,6 oy alarak ciddi bir yükseliş gösterdi. 

Almanya'da yaşayan Türkiye kökenlilerin öncülüğünde kurulan DAVA ve BIG partileri Avrupa Parlamentosu'na milletvekili gönderemedi. 2019 seçimlerinde milletvekili seçilen Almanya'dan Hür Seçmenler (Freie Wahler) adayı Engin Eroğlu ve Sol Parti adayı Özlem Alev Demirel, 2024 seçimlerinde de Avrupa Parlamentosu'na girmeyi başardı.

Scholz: Seçim sonuçları üç iktidar partisi için kötü

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, AP seçim sonuçlarına ilişkin, "Sonuç üç iktidar partisi için de kötü oldu. Kimsenin her zamanki gibi işine geri dönmesi beklenmez ancak işimizi yapmamız da önemli" dedi. Scholz, vatandaşların güvenine sahip olabilmek için herkesin çaba göstermesini istedi. Avrupa ülkelerinde sağ popülist partilere verilen oylar konusunda endişelenilmesi gerektiğini vurgulayan Scholz, "Demokrasimize, hukukun üstünlüğüne, bizi hâlâ Avrupa Birliği (AB) olarak tanımlayan şeylere açık bir bağlılık gösteren ve bunu temsil eden partiler lehine açık, net çoğunluklar olmasını sağlamak bizim görevimiz olmalı" ifadelerini kullandı.

AfD: Bu daha başlangıç

Thüringen'deki yerel yönetim seçimlerinde aşırı sağcı AfD, ikinci tur oylamasında hiçbir yönetimi kazanamazken, çoğunlukla CDU ve SPD'nin adayları başarılı oldu. Ancak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde AfD, Thüringen’de oyların neredeyse üçte birini (yüzde 30,7) alarak önemli bir çıkış yaptı. Thüringen AfD eş başkanı Stefan Möller, partilerinin eleştirilere rağmen güçlü bir sonuç aldığını belirtti. Möller, “Avrupa Parlamentosu seçimlerindeki başarı, yaklaşan eyalet seçimleri için iyi bir başlangıç” dedi. Thüringen CDU Başkanı Mario Voigt, seçim sonuçlarının halkın değişim istediğini gösterdiğini belirtti. Voigt, CDU'nun "başarısız sol politikaların ve tehlikeli aşırı sağcılığın" karşısında sorumlu bir alternatif sunduğunu ifade etti.

Geri Dön 11 Haziran 2024 Salı Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN