AVRUPADAN Youtube Video
Almanya’nın başı nükleer atıklarla dertte
Almanya uzun tartışmaların ardından 15 Nisan 2023 tarihinde son 3 nükleer enerji santrallerini de kapatmıştı. Santrallerin kapanmasının ardından 3 ay geçti. Ancak nükleer atıklar ile ne yapılacağı hâlâ belli değil.
Santrallerin kapatılmasının ardından nükleer atıkların nasıl depolanacağı konusu hâlâ net değil. Başta, Almanya’daki yüksek radyoaktif nükleer atıkların, 2031 yılına kadar nasıl ve nerede depolanacağının belirlenmesi bekleniyordu. Ancak daha sonra bu hedefin gerçekleşemeyeceği açıklandı.
Federal Nihai Bertaraf Derneği (BGE) en iyi ihtimalle, depolanmanın 2046 yılına kadar gerçekleştirilebileceğini açıkladı. Federal Nükleer Atık Bertaraf Güvenliği Dairesi (BASE) Başkanı Wolfram König, 2046 yılının sınır olarak belirlenmesi ve netleştirilmesi çağrısında bulundu.
Tagesschau’nun haberine göre; König, daha fazla gecikmeden kaçınılması gerektiğini düşünüyor. König "Güvenlik önceliğimiz ancak bu konu ciddiye alınmazsa kendisi bir güvenlik sorunu haline gelir" dedi. König nükleer atıkların depolanması ve yok edilmesinde yaşanan belirsizlikleri Almanya’nın nükleer enerjiyle ilgi sorunları düşünmeden yola çıktığının göstergesi olarak yorumluyor. BASE başkanı kendi kurumu, BGE ve Federal Çevre Bakanlığının bir araya gelerek süreci hızlandırması gerektiğinin altını çizdi.
BGE ve BASE’nin verilerine göre şu anda 16 geçici depolama tesisinde her biri yaklaşık 100 ton ağırlığında 1.900 Castor konteyneri ve yaklaşık 600 bin metreküp düşük ve orta seviyeli radyoaktif atık bulunuyor.
Geri Dön 24 Temmuz 2023 Pazartesi Önceki Yazılar