Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
16 Kasım 2023 Perşembe

Almanya'da grev dalgası

Deutsche Bahn'da çalışan makinistler ve güvenlik görevlileri, talepleri karşılanmayınca grev kararı aldı. Kamu çalışanları da greve hazırlanıyor. Trafik ışığı ise bu durumdan memnun değil.

Almanya'da grev dalgası

Alman Makinistler Sendikası (GDL), Alman Demiryolları (Deutsche Bahn) ile yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından ülke genelinde uyarı grevi kararı aldı. Grev, dün saat 22.00'de başladı ve bu akşam saat 18.00'e kadar devam edecek. Grevde, Deutsche Bahn'daki makinistler ve güvenlik görevlileri yer alacak. Ülke genelinde tren seferleri aksaması bekleniyor.

Sendikanın talepleri

- GDL, başta makinistler olmak üzere Deutsche Bahn çalışanlarının maaşlarına aylık 555 avro zam ve enflasyonla mücadele için 3 bin avroya kadar ödeme talep ediyor.

- Sendika aynı zamanda ücretlerde herhangi bir kesinti olmaksızın çalışma saatlerinin haftada 38 saatten 35 saate düşürülmesini istiyor.

DB'nin teklifi

- Deutsche Bahn, sendikanın taleplerini kabul etmeyerek, GDL'yi çalışanlar için bir çözümle ilgilenmemekle suçladı.

- DB, açılış müzakerelerinde yüzde 11 zam ve 2 bin 850 avroya kadar enflasyon telafi ikramiyesi teklif etmişti.

"Taleplerimiz kabul edilmezse daha uzun süreli grevlere gideceğiz"

GDL Genel Başkanı Claus Weselsky, "Alman Demiryolları, çalışanlarının taleplerini görmezden geliyor. Bu nedenle, 15 Kasım'da uyarı grevi kararı aldık" dedi. Weselsky, grevin sadece bir uyarı olduğunu belirterek, "Ancak, Deutsche Bahn taleplerimizi kabul etmezse, daha uzun süreli grevlere gideceğiz" diye konuştu.

Deutsche Bahn: Yolcularımıza karşı küstahlık

Deutsche Bahn İnsan Kaynakları Direktörü Martin Seiler, grev kararına tepki gösterdi. Seiler, "Bu grev tamamen gereksiz. Deutsche Bahn, çalışanları için yüzde 11 zam ve enflasyon telafi ikramiyesi teklif etti. Ancak, GDL bu teklifi kabul etmedi" dedi.

Seiler, grevin yolcuları mağdur edeceğini belirterek, "GDL, anlaşmaları yok sayarak sorumsuzca davranıyor. Bu grev, yolcularımıza karşı bir küstahlıktır" diye konuştu. Deutsche Bahn, bugün öğleden sonra yapılması planlanan görüşmeleri de iptal etti.

Trafik ışığı grev kararına tepkili

Trafik ışığı koalisyonu, Alman Makinistler Sendikası'nın (GDL) Alman Demiryolları (Deutsche Bahn) ile yapılan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından 15 Kasım'da başlattığı uyarı grevini eleştirdi.

FDP: Hızlı bir çözüm bulunmalı

FDP Ulaştırma Politikaları Uzmanı Bernd Reuther, RND'ye verdiği demeçte, "Deutsche Bahn'dan gelen iyi bir teklif masada. Toplu pazarlık anlaşmazlığına hızla bir çözüm bulmak artık ilgili tarafların, özellikle de Alman Makinistler Sendikası'nın görevidir. Bu, sendikanın, demiryolu şirketinin ve her şeyden önce yolcuların çıkarına olacaktır." dedi.

SPD: Grev, yolcuları mağdur etti

SPD Milletvekili Detlef Müller de uyarı grevini eleştirerek, "Mevcut toplu pazarlığın içeriğinin değerlendirilmesi iki toplu pazarlık ortağının sorumluluğundadır. Ancak, üzerinde anlaşılan müzakere tarihlerine rağmen, grevin bu kadar kısa sürede duyurulması beni rahatsız etti." şeklinde konuştu.

Yeşiller: Grevler 48 saat önceden bildirilmeli

Yeşiller Partisi Ulaştırma Politikaları Sözcüsü Stefan Gelbhaar da, "Grev hakkı geçerlidir, ancak yolcular toplu pazarlık taraflarından biri değildir" dedi ve grevlerin 48 önce bildirilmesi talebinde bulundu. Gelbhaar, "Böylece yolcuların en azından trenlerin iptal olmasına hazırlanma şansı olur" dedi.

Kamu çalışanları da grev kararı aldı

Almanya'da hükûmet ile toplu sözleşme görüşmelerinin ikinci turunda anlaşamayan kamu çalışanları, ücret artışı talebiyle 'uyarı grevleri' başlatacak.

Birleşmiş Hizmet Sektörü Sendikası'ndan (Ver.di) yapılan açıklamada, vatandaşların, önümüzdeki günlerde kamu çalışanlarının ülke çapında yapacağı uyarı grevleri ve protestolara hazırlıklı olmaları istendi.

Ver.di Başkanı Frank Werneke, "İşverenler, federal eyaletlerdeki kamu sektöründe yaşanan büyük personel açığını, çalışanların içinde bulunduğu stresli durumu ve yetersiz ücretleri görmezden geliyor. Bu nedenle bir sonraki turdan önce uyarı grevlerini büyük ölçüde genişleteceğiz" ifadesini kullandı.

Açıklamada, ülke çapında kamu sektöründe 300 binden fazla boş pozisyon bulunduğu aktarıldı.

Sendika ne istiyor?

Ver.di sendikası dahil sendikalar kamuda 1,1 milyon çalışan için yüzde 10,5’lik bir ücret artışı veya 12 aylık süre için aylık en az 500 avro artış talep ediyor. Ücret artışlarına yönelik üçüncü tur müzakereler, 7-8 Aralık 2023'te yapılacak.

Geri Dön 16 Kasım 2023 Perşembe Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN