AVRUPADAN Youtube Video
Almanya’da bu hafta neler yaşandı?
Almanya’nın gündemi bu hafta bir hayli hareketliydi. Enerji konusunda başlayan anlaşmazlık koalisyona yayıldı. Sendikalar ile işverenler anlaşamıyor, grev dalgası büyüyor. İşte bu hafta yaşananlar…
Koalisyon içinde özellikle Yeşiller Partisi ve liberal FDP arasında enerji konusunda anlaşmazlıklar yaşanıyor. Geçtiğimiz hafta sonunda Federal Çevre Bakanı Yeşiller Partili Steffi Lemke, 15 Nisan’da Almanya’daki son üç nükleer enerji santralinin de devre dışı bırakılacağını söyledi. Buna karşın FDP ve CDU nükleer santrallerin çalışmasından yana. Aslında nükleer enerji 2023 yılının başında kaldırılacaktı. Ancak Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Başbakan Olaf Scholz bunu 15 Nisan’a ertelemişti. Şimdiyse FDP ve CDU nükleer santrallerin çalışmaya devam etmesini istiyor. SPD ile Yeşiller ise buna kesinlikle karşı.
Habeck ile Bild arasında tartışma
Enerji konusundaki tartışmalar hafta boyunca sürdü. Ekonomi Bakanı Robert Habeck, yenilenebilir enerjiye geçiş planının kasıtlı olarak Bild’e sızdırıldığını söyledi. Yeşiller Partili bakan, sadece birkaç kişinin gördüğü taslakların Bild’in manşetlerine taşındığını söyleyerek “Bu tesadüf olamaz” dedi. Bild ise bakana “Üzgünüz bakanım, bu bizim işimiz! Vatandaşların hükümetin onlarla, paralarıyla ve mülkleriyle ne yapmayı planladığını bilmelerini sağlıyoruz. Hayır, Bakan. Planlarınıza yönelik ağır eleştirilerden biz sorumlu değiliz. Çünkü yasa bizden değil, sizden geliyor” diye yanıt verdi.
Sağduyu çağrıları
Koalisyon içindeki tartışmalar enerji konusuyla sınırlı değil. Üç parti arasındaki anlaşmazlıklar; otobanların genişletilmesinden, temel çocuk güvenliği yasasına, 2024 bütçesinden enerjiye kadar birçok konuda sürüyor. SPD lideri Lars Klingbeil ise Ard yayınında sağduyu çağrısı yaptı, “Ülkeyi ileriye taşımak için ihtiyacımız olan şey tartışmak değil, çözüm üretmek” dedi. Yeşiller Partisi lideri Ricarda Lang da, “Koalisyonda düğümleri açma zamanı geldi” yorumunda bulundu.
AfD’nin korkutan yükselişi
Koalisyon içinde tüm bu tartışmalar yaşanırken aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) anketlerdeki yükselişini sürdürdü. Insa araştırma şirketi tarafından yapılan son ankete göre; CDU/CSU Birlik partileri yüzde 28’lik oy oranı ile Meclis’teki en güçlü parti olurken, onları yüzde 21 ile SPD ve yüzde 16 ile aşırı sağcı AfD partisi izliyor. Yeşiller’in oy oranı yüzde 15, FDP’nin yüzde 8, Sol Parti’nin ise yüzde 5’te kalıyor.
Grev dalgası büyüyor
Ver.di Sendikası, taleplerinin karşılanmaması üzerine ülke genelinde geniş çaplı grev ve protestolar başlatıyor. Almanya’da kaos kapıda. Pazartesi günü demir yollarında büyük bir grev olacak. Ver.di Sendikası, toplu taşıma ve havalimanları dahil tüm çalışanlara tam gün grev çağrısı yaptı. Ulaşımın tamamen durması bekleniyor. Münih Havalimanı'ndan yapılan açıklamada ise “26 Mart Pazar ile 27 Mart Pazartesi, tüm gün sürecek grevler nedeniyle havalimanında düzenli yolcu trafiği olmayacaktır" ifadesi kullanıldı.
Öte yandan grev patronları rahatsız etti. Büyük grev öncesi işverenlerden sendikalara ‘radikalleşmeyin’ uyarısı geldi.
İşverenler Birliği Başkanı Stefen Kampeter, Alman Basın Ajansı’na konuştu. Kampeter grevin ‘orantısız’ olacağını savunarak toplu pazarlıkların da radikal eylemler sonrası çıkmaza girebileceğini iddia etti.
Ver.di Sendikası'nın grev çağrısına yanıt veren Berlin’in şehir temizliğinden sorumlu Berliner Stadtreinigung (BSR) çalışanları, uyarı grevi yaptı. Perşembe ve cuma günleri yapılan uyarı grevi çerçevesinde şehirde çöpler toplanmadı, artık atık, organik atık ve geri dönüştürülebilir malzemelerin bulunduğu kutular boşaltılmadı.
Konut krizinde yeni perde
Ülkede uzun zamandır yaşanan konut krizinde yeni gelişmeler yaşanıyor. Alman Şehir ve Belediyeler Birliği Başkan Gerd Landsberg, Kırsal kesimde 1,3 milyondan fazla boş konut var” diyerek metropollerde yaşayanları şehir dışındaki evlere taşınmaya çağırdı. Bu sırada Avrupa Parlamentosu (AP), binaların enerji verimliliğini artırmak için düzenlemeler öngören yasayı kabul etti. Yasaya göre, AB üyesi ülkelerdeki tüm binaların 2033 yılına kadar enerjide orta verimlilik sınıfına ulaşması gerekiyor. Binaların enerji verimliliğine göre yenilenmesi ve yalıtımı için tadilattan geçmesi gerekiyor. 'Haus & Grund' Ev Sahipleri Derneği Başkanı Kai Warnecke, ev sahiplerinin yalıtım, yeni pencereler gibi giderlerin ortalama maliyetlerinin yüzde 8’inin kiracılara yansıtmasına izin verildiğini söyledi.
Yaz saati uygulaması başladı
Avrupa ülkelerinde yaz saati uygulaması bugün itibarıyla başladı. Böylece Türkiye ile Almanya arasındaki ortalama saat farkı yeniden bire düştü.
Geri Dön 26 Mart 2023 Pazar Önceki Yazılar