Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya'da kiralara tavan fiyat - 18 Ekim 2024 Oktan Erdikmen
Berlin ile Ankara anlaştı: Hangi Türkler sınır dışı edilecek? - Haftanın Yorumu
Şerif Issı Almanya'da engellilere tanınan hakları tek tek anlattı - AVRUPADAN
10 Temmuz 2024 Çarşamba

Almanlar servet vergisi istiyor

Almanya’da yapılan son kamuoyu araştırması, halkın çoğunluğunun servet vergisinden yana olduğunu gösterdi. 

Stern adına Forsa araştırma şirketi tarafından yapılan ankete göre, Almanların yüzde 62’si, 1 milyon avro ve üzerindeki varlıklar için servet vergisi ödenmesini desteklerken, karşı olanların oranı yüzde 34’te kaldı.

Servet vergisi, özellikle Yeşiller seçmeni arasında popüler. Yeşiller’in yüzde 84’ü, SPD seçmeninin yüzde 79’u ve Sahra Wagenknecht İttifakı'nın yüzde 58’i bu vergiyi destekliyor. Birlik (CDU/CSU) destekçilerinin yüzde 55’i de servet vergisini desteklerken, parti programı bunu reddediyor ve bunun ekonomik varlığı tehlikeye atacağını belirtiyor. FDP (yüzde 78) ve AfD (yüzde 62) seçmenleri ise servet vergisine karşı çıkıyor.

Federal Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla 1997’den bu yana Almanya’da servet vergisi uygulanmıyor. 2021 koalisyon görüşmelerinde SPD ve Yeşiller bu yönde görüş belirtmiş ancak FDP vergi artışlarını reddetmişti.

Servet Vergisi'nin olmaması yılda 73 milyar avroya mâl oluyor

1997 yılına kadar Almanya'daki zenginlerin sayısını ve servetlerini belirlemek kolaydı çünkü o zamana kadar servet vergisi (Vermögenssteuer) ödeniyordu. Ancak bugün, Almanya’da kaç milyarder olduğu resmi olarak bilinmiyor. Kesin olan, Alman nüfusunun en zengin yüzde 5'inin ülke servetinin neredeyse yarısına sahip olduğu.

Federal hükûmet, artık servet vergisi almıyor. Üstelik, multimilyarderlerin ödediği gelir vergisi oranı, orta sınıftan daha düşük. Orta sınıf bir aile gelirinin yüzde 43'ünü vergi ve sosyal güvenlik primlerine harcarken, multimilyarderler gelirlerinin sadece yüzde 26’sını vergi olarak ödüyor.

Alman Vergi Adaleti Ağı tarafından hazırlanan bir rapora göre, servet vergisinin olmaması Almanya’da 73 milyar avroluk bir gelir kaybına neden oluyor. Bu da, federal hükûmetin 20 milyar avro olarak tahmin edilen bütçe açığının üç katından fazla bir gelir anlamına geliyor. Yani Almanya, servet vergisini yeniden uygulamaya koyarak yıllık 73 milyar avroluk ek gelir elde edebilir.

Taz gazetesine göre, İsviçre’de servet vergisi, toplam vergi gelirlerinin yüzde 7’sini oluşturuyor.

DIW: Vergi yükü orta sınıfın omuzlarında

Berlin'deki Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü'nden (DIW) vergi uzmanı Stefan Bach, "Büyük küresel şirketler ve süper zenginler, uluslararası vergi hukukunun şekillendirilmesinde aktif rol oynuyor. Milyarderler, üretim tesislerini ve ikâmetlerini daha az vergi ödenen yabancı ülkelere taşıyarak büyük avantajlar elde ediyor. Bu durumda vergi yükü, Almanya'da faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerin sırtına biniyor," dedi.

Geri Dön 10 Temmuz 2024 Çarşamba Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN