AVRUPADAN Youtube Video
Alman şirketler yurt dışında iş yapamaz hâle geldi
Alman şirketleri yurt dışında artan ticari engeller ve korumacı politikalar nedeniyle zorlanıyor. DIHK, bürokrasinin azaltılması ve dış ticaretin önünün açılması çağrısı yaptı.
Jeopolitik riskler, korumacı ticaret politikaları ve küresel ekonomideki durgunluk, Alman şirketlerinin yurt dışı yatırımlarını zorlaştırıyor. Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK), 2600 Alman şirketiyle yaptığı ankette bu sıkıntının boyutunu ortaya koydu.
Şirketlerin yarısından fazlası ticari engel yaşıyor
Ankete göre, yurt dışında faaliyet gösteren şirketlerin yüzde 58’i son bir yılda ek ticari engellerle karşılaştığını belirtti. Bu oran, 2012’den bu yana kaydedilen en yüksek ikinci düzey oldu. Bir yıl önce bu oran yüzde 61 idi.
Şirketlerin yüzde 59’u, yerel sertifikasyon zorunluluklarının iş yapmayı zorlaştırdığını dile getirdi. Yüzde 45’i ise güvenlik düzenlemeleri, karmaşık ve şeffaf olmayan yasal çerçeveler ile yüksek gümrük vergilerinin hem maliyetleri artırdığını hem de planlamayı zorlaştırdığını ifade etti.
ABD politikaları endişe kaynağı
Ankete katılan şirketlerin yüzde 70’i, ABD'nin izlediği ticaret politikasının işlerini olumsuz etkileyeceğini düşünüyor. DIHK Dış Ticaret Direktörü Volker Treier, Washington’dan gelen korumacı sinyallerin Alman şirketlerini ciddi biçimde tedirgin ettiğini belirtti.
Treier, Donald Trump döneminde ticaret politikalarının daha da içe kapanmacı hâle geldiğine dikkat çekerek, “Alman şirketler, pazarlarda haksız ve sert bir rekabetle karşı karşıya” dedi.
Avrupa’daki düzenlemeler de ticareti zorluyor
Sadece yurt dışı değil, Avrupa’daki düzenlemelerin de ticareti giderek daha fazla zorlaştırdığını vurgulayan Treier, Alman ve Avrupa şirketlerinin esnek ve net kurallara ihtiyaç duyduğunu söyledi.
“Şirketlerin yükü azaltılmalı” çağrısı
Treier, Alman şirketlerinin yurt içinde maruz kaldığı mali ve bürokratik yüklerin azaltılması gerektiğini vurgulayarak, “Uluslararası pazarda zemin kaybetmemek için dış ticaretin önündeki engeller kaldırılmalı. Küresel şartlar zaten zorlu; daha fazla bürokrasi kaldırılmaz” dedi.
Şirketlerin yüzde 23’ü dış ticaretin bu yıl daha da zayıflayacağını öngörürken, yalnızca yüzde 15’i toparlanma bekliyor. Bu tablo, özellikle dış pazarlara bağımlı sektörlerde endişe yaratıyor.
Geri Dön 28 Mart 2025 Cuma Önceki Yazılar