Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya, Rusya yaptırımlarını nasıl deliyor? - 11 Ekim 2024 Oktan Erdikmen
Ekrem İmamoğlu özel röportaj: Oy vermek gurbetçilerin hakkı - Oktan Erdikmen
Şerif Issı Almanya'da engellilere tanınan hakları tek tek anlattı - AVRUPADAN
12 Ekim 2024 Cumartesi

Alman şirketler yaptırımları Türkiye üzerinden deliyor

Almanya'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar, Türkiye üzerinden yapılan teslimatlarla delinmeye devam ediyor. Alman makinaları Rus askeri üretiminde kullanılıyor.

Alman şirketler yaptırımları Türkiye üzerinden deliyor

Almanya’nın kamu yayın kuruluşu SWR’in yaptığı araştırma, Ukrayna savaşının ardından Almanya'nın Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımları çeşitli yollarla deldiğini ve Alman sanayi ürünlerinin hâlâ Rusya’ya ulaştığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, 2023 yılının sonuna kadar Türkiye üzerinden Rusya’ya 300’den fazla teslimat yapıldığı belirlendi.

Askeri üretimde Alman makinaları kullanılıyor

Ukrayna Ekonomik Güvenlik Konseyi’nden Olena Yurçenko, Rusya'daki CNC makinalarının yüzde 80’inin askeri üretimde kullanıldığını ve bu makinaların özellikle silah üretiminde büyük rol oynadığını söyledi. Yurçenko, Almanya’nın bu sektörde yüzde 30 payla lider olduğunu belirtti.

Rus şirketleri Alman makinalarıyla silah üretiyor

SWR, Rus şirketlerinin Alman makinalarını sıklıkla askeri amaçlarla kullandığını, özellikle Parsek, Kamaz, NIR ve Industrial Solutions gibi firmaların Rus ordusuna uçak ve füze motorları için parça tedarik ettiğini tespit etti. Bu şirketlerin tamamında Alman makinalarının kullanıldığı kaydedildi.

Türk aracılar devrede

Araştırmada, 2023 yılında 30’dan fazla Alman üreticinin makinalarının Rusya’ya ulaştığı ve bu makinaların çoğunun Baden-Württemberg’de üretildiği belirtildi. Teslimatların büyük kısmı Türkiye üzerinden gerçekleştirilmiş, bazı Türk aracılar ise ya doğrudan Rusya ile bağlantılı ya da Rus girişimciler tarafından Türkiye’de kurulmuş şirketler.

Alman üreticilerin savunmaları şüpheli

Alman üreticiler ise SWR’in sorularına verdikleri yanıtlarda, teslimatlardan aracı şirketleri sorumlu tuttular. Mallarının Rusya’ya nasıl ulaştığını bilmediklerini ve yaptırım kararlarına uyduklarını iddia ettiler. Ancak SWR’in araştırması, bu savunmaların gerçeklerle örtüşmediğini gösterdi. Tübingen merkezli Walter Maschinenbau gibi şirketlerin makinalarının Rusya’ya teslim edilmeye devam ettiği ve bu makinaların Rus askeri üretiminde kullanıldığı tespit edildi.

Alman Makina Üreticileri Birliği, şirketlerin genellikle yaptırım kurallarına uyduğunu belirtirken, Türkiye’ye yönelik teslimatların yasaklanması önerilerini reddetti.

Geri Dön 12 Ekim 2024 Cumartesi Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN