AVRUPADAN Youtube Video
Koronavirüs Uzman Komisyonu Raporu açıklandı: Hayal kırıklığı
Merakla beklenen Koronavirüs Uzman Komisyonu Raporu açıklandı. Çeşitli disiplinlerde bilim insanlarından oluşan komisyondan net öneriler içeren bir rapor bekleyenler hayal kırıklığına uğradı.
Komisyon Üyesi Virolog Prof. Dr. Hendrik Streeck "Verilerimiz yetersiz, net bir değerlendirme yapamıyoruz" dedi.
Raporda şu ifadeler yer aldı:
Maskelerin ‘etkili bir önlem’ olduğu ancak yalnızca doğru şekilde takıldığında virüse karşı koruma sağladığı belirtildi. Yüze tam oturmayan bir maskenin etkisinin azaldığı veya hiç etkisi olmadığı vurgulandı. “İleride, olası bir maske zorunluluğunun sadece enfeksiyon riski yüksek olduğu için kapalı mekanlarda uygulanmalı” denildi ve mevcut veriler ile genel bir FFP2 maske tavsiyesi yapılamayacağı belirtildi.
Kapanmanın etkinliği konusunda ise, özellikle virüsün yayılmasının başlangıcında çok güçlü etkiye sahip olduğu; ancak ne kadar uzar sürer ve önlemi ne kadar az kişi desteklerse, etkisinin de o kadar azaldığı belirtildi. Kapanma ve temas takibinin sadece salgının ilk evresinde etkili olduğunu vurgulandı. Gelecekte, bu önlemin gerçekte ne kadar etkili olacağına, temaslı kişilerin evde kalıp kalmaması gerektiğine dair daha fazla araştırma yapılması gerektiği belirtildi.
Uzman Komisyonu, 2G ve 3G kurallarının şimdiye kadar enfeksiyonun seyrini kısmen etkilediğini vurguladı. Örneğin, 2G/3G önlemleri gibi erişim kısıtlamaları sadece bazı durumlarda olumlu olarak değerlendirildi. "Temel önlemler olan maske, mesafe, testler yeterli değilse, eyaletler daha fazla kısıtlayıcı önlemler (temas kısıtlaması, bağışıklık durumunun aşı, iyileşme ve test ile belgelenmesi) almalı" denildi.
Okullar ve kreşler gibi eğitim kurumlarının açık tutulmasının birinci öncelik olduğu ancak salgın ile mücadelede en kötü senaryoda mecbur kalınabileceği belirtildi.
“Sağlık sistemi aşırı yüklenen eyaletlere (etkinliklerin yasaklanması ve eğitim kurumlarının kapatılması) emretme yetkisi verilmeli” denildi.
Dört doz aşıya ihtiyaç olup olmadığı henüz net değil. Bu nedenle eyaletler, hükümeti 4’üncü doz aşıya gerek olup olmadığı konusunda derhal net bir rapor sunmaya çağırdı. Virolog Prof. Streeck, bunun Daimi Aşı Komisyonunun (STIKO) görevi olduğunu söyledi.
“Veri kaosunu” giderilmesini, raporlama sisteminin dijitalleştirilmesi, hastanelerin doluluk oranlarının ve vaka sayılarının kesin şekilde aktarılmasını istendi.
Federal hükümetten, COVID-19 tedavisi için uygun ilaçların yeterli sayıda tedarik edilmesi ve stoklanmasını; ilaçların erken kullanımını teşvik etmesi istendi.
Bavyera Sağlık Bakanı Klaus Holetschek (CSU), Bild gazetesine verdiği demeçte, “Karar, eyaletlerin tek tip bir düzenlemede birleşmesi ve federal hükümete, sonbahardaki olası dalga durumunda için rotayı derhal ve doğrudan belirlemesi için bir net bir sinyaldir. Açık olan şey, yaz tatilinden önce yeni bir Enfeksiyondan Koruma Yasası’na ihtiyacımız olduğu! İnsanları korumaya devam etmek için yasal bir temele ihtiyacımız var” dedi.
Geri Dön 02 Temmuz 2022 Cumartesi Önceki Yazılar