AVRUPADAN Youtube Video
Okulu bırakan gençlerin sayısı artıyor
Hollanda'da okulu bırakma oranı artıyor. Gençler, eğitimlerini tamamlamadan iş güvencesi düşük esnek işlerde çalışmak zorunda kalıyor.
Hollanda’da giderek daha fazla genç, eğitimini tamamlamadan okulu bırakıyor ve hükûmetin "başlangıç yeterliliği" olarak tanımladığı seviyeye ulaşamıyor. Hollanda İstatistik Kurumu'nun (CBS) verilerine göre, son üç yılda bu durumda olan gençlerin sayısı 50 bin artarak yaklaşık yüzde 40'lık bir artış gösterdi.
Başlangıç seviyesine ulaşamayanlar iş bulmakta zorlanıyor
Hollanda hükûmeti, gençlerin en az havo, vwo veya mesleki eğitim olan mbo-2 seviyesini tamamlamasını hedefliyor. Bu seviyeyi tamamlamayan gençler, kalıcı ve iyi bir iş bulma konusunda daha az şansa sahip oluyor. CBS verilerine göre, bu gençlerin çoğu çalışıyor olsa da, genellikle esnek sözleşmelerle güvencesiz işlerde çalıştıkları belirtiliyor. Başlangıç yeterliliğine sahip olan gençlere kıyasla, bu gençler daha az iş güvencesine sahip.
İşsiz gençler ve çalışma engelleri
Eğitim almayan ve başlangıç seviyesine ulaşamayan gençlerden yaklaşık 54 bini işsiz durumda. CBS verilerine göre bu gençlerin üçte biri aktif olarak iş arıyor, ancak büyük bir kısmı çalışmaya uygun değil. Bu gençlerin iş gücü piyasasından yararlanamama nedenleri arasında en yaygın sebep olarak hastalık veya engellilik öne çıkıyor.
Pandemi ve psikolojik sorunlar eğitimi bırakma oranını artırdı
CBS, bu artışın nedenlerine dair net bir açıklama yapmadı ve konunun daha fazla araştırılması gerektiğini belirtti. Sosyoloji Bölüm Başkanı Tanja Traag, bu artışa koronavirüs pandemisi ve sonrasında gençlerin yaşadığı zihinsel zorlukların etkili olduğunu ifade etti. 2022 yılında okulu bırakan gençlerin dörtte biri, bu kararı psikolojik sorunlar nedeniyle aldığını bildirdi.
Pandemi öncesi de artış vardı
Bununla birlikte, eğitimden erken ayrılma oranındaki artış pandemiden önce de gözlemleniyordu. Pandemi döneminde merkezi sınavların iptal edilmesiyle birçok genç mbo eğitimine başlasa da, bu eğilim geçici olarak yavaşladı. Tanja Traag, bazı gençlerin bu eğitimleri tamamlayamadığını veya yanlış bir seçim yaptıklarını fark etmiş olabileceğini belirtti.
Eğitim almayan gençlerin sayısı artıyor
Eğitim almayan ancak asgari eğitim seviyesini tamamlayan gençlerin sayısı da arttı. Son üç yılda bu gruba 72 bin kişi daha eklendi ve 15-27 yaş arası gençlerde bu sayı neredeyse 700 bine ulaştı.
Geri Dön 07 Ekim 2024 Pazartesi Önceki Yazılar