AVRUPADAN Youtube Video
Kanser tedavisi masrafları hızla artıyor
Hollanda'da kanser tedavisine ayrılan bütçe artıyor. Bu durum, yeni tedavilerin başarı oranını yükseltse de tedavi maliyetlerini de giderek artırıyor.

Hollanda'da kanser tedavisine ayrılan bütçe, son yıllarda belirgin bir şekilde arttı. RIVM ve Hollanda Kapsamlı Kanser Merkezi'nin (IKNL) yaptığı araştırmaya göre, bu artışın ana sebepleri yeni ilaçların devreye girmesi ve erken teşhis yöntemlerindeki gelişmeler. Nüfus artışı ve yaşlanmanın etkisi ise daha az.
Tedavi masrafları katlandı
2003-2018 yılları arasında, en pahalı yedi kanser türünde teşhis edilen hasta sayısı 47 binden 68 bine yükseldi. Aynı dönemde kanser tedavisi masrafları, neredeyse dört katına çıkarak 711 milyon avrodan 3,7 milyar avroya ulaştı. Özellikle genç hastalara daha yoğun tedavi uygulandığı için, masraflardaki artış daha dikkat çekici.
Yeni tedaviler hayat kurtarıyor, ancak maliyeti yüksek
Yeni tedaviler, bazı kanser türlerinde hastaların hayatta kalma oranlarını önemli ölçüde artırdı. Ancak araştırmacılar, masraflardaki sürekli artışın diğer sağlık hizmetlerini olumsuz etkileyebileceği konusunda uyarıyor. Çalışma yazarı Chantal Pereira, yenilikçi tedaviler, artan masraflar ve sağlık sisteminin sürdürülebilirliği arasında bir denge kurulması gerektiğini vurguladı.
RIVM proje lideri Mieke Reuser ise, hasta başına sağlık harcamaları bu kadar artıyorsa, karşılığında ne gibi kazanımlar elde edildiğinin dikkatlice incelenmesi gerektiğini belirtti. Örneğin, hastaların hayatta kalma süresi veya yaşam kalitesi.
İlaç geri ödemelerinde kısıtlama
Son olarak, Hollandalı sağlık sigortaları, hormon metastatik meme kanseri tedavisinde kullanılan üç ilaçtan ikisinin geri ödemesini durdurarak hastalarda endişe yarattı. Pfizer'in fiyatı düşürmeyi kabul etmesiyle, sigortalar sadece Palbociclib ilacını karşılıyor.