AVRUPADAN Youtube Video
Türkiye ile Fransa arasında 'okul krizinde' uzlaşma sağlandı
Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı ile Fransa arasında uzlaşı sağlandı. Buna göre, Fransız okullarına yeni Türk öğrenci kaydı yapılmayacak.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye'de faaliyet gösteren Fransız Büyükelçiliği'ne bağlı Charles de Gaulle ve Pierre Loti okullarıyla ilgili yapılan müzakerelerde uzlaşmaya varıldığını duyurdu. MEB'in internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, dört ana başlıkta anlaşma sağlandı. Buna göre, bu okullara yeni Türk öğrenci kaydı alınmayacak.
Anlaşmanın detayları şöyle:
1. Türkiye ve Fransa arasında, Türk öğrencilerin "Türkçe" öğrenimini de içerecek kapsamlı bir eğitim iş birliği anlaşması çalışmalarının devam etmesi kararlaştırıldı.
2. Bu okullara yeni Türk öğrenci kaydı yapılmayacak. Bu karar, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren 2024-2025 eğitim öğretim yılı ve sonrasını kapsayacak şekilde geçerli olacak. Mevcut Türk öğrencilerin listesi ve AEFE tarafından yönetilen okulların bilgileri MEB'e iletilecek.
3. Okullarda mevcut Türk öğrenciler için müfredatta Türk dili, Türk kültürü, Türk edebiyatı, Türk tarihi ve coğrafya dersleri yer alacak ve bu dersler MEB tarafından görevlendirilen öğretmenlerce verilecek. Ayrıca, bu okulların eğitim süreçleri MEB yetkililerince denetlenecek.
Ne olmuştu?
Fransa'ya bağlı bu okulların Türkiye'de resmi onayı bulunmuyor ve MEB tarafından tanınmıyordu. Bu durum, Türkiye ile Fransa arasında diplomatik bir krize dönüşmüş ve Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği, Türk öğrenci alımının durdurulabileceğini açıklamıştı.
Charles de Gaulle ve Pierre Loti okulları, Fransa Büyükelçiliği aracılığıyla Fransa Millî Eğitim Bakanlığı ve Yurt Dışı Fransa Eğitim Ajansı (AEFE) tarafından yönetiliyor. Bu okullar, diğer Fransız liselerinden farklı olarak Türkiye MEB'e bağlı değil ve eğitim-öğretim kararları AEFE tarafından alınıyor.
Geri Dön 13 Ağustos 2024 Salı Önceki Yazılar