Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya'da kriz: Dev firma fabrika kapatıyor - 4 Eylül 2024 Oktan Erdikmen
Ekrem İmamoğlu özel röportaj: Oy vermek gurbetçilerin hakkı - Oktan Erdikmen
Almanya'da suça karışana sınır dışı - Haftanın Yorumu 44. Bölüm Oktan Erdikmen
14 Temmuz 2024 Pazar

Fransa'da bu hafta neler yaşandı?

Fransa'nın gündeminde bu hafta; erken genel seçimler ve sonrasında ortaya çıkan tablo vardı. İşte yaşananlar...

Fransa'da bu hafta neler yaşandı?

Fransa'da geçen pazar yapılan genel seçimlerin ikinci turunda, aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (RN) beklenenin aksine üçüncü oldu. Sol görüşlü Yeni Halk Cephesi en çok sandalye kazanan ittifak oldu. Aşırı sağın yenilgisi, 9 Haziran’dan bu yana Fransa’yı rahatsız eden bekleyişin sona ermesi anlamına geldi. Sol ittifak Yeni Halk Cephesi destekçileri, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından sokaklara döküldü.

Macron, Attal'ın istifasını reddetti

Seçim sonuçlarının ardından Başbakan Gabriel Attal'ın, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a sunduğu istifası kabul edilmedi. Hiçbir ittifakın çoğunluğu sağlayamadığı seçimlerin ardından istikrar arayışı sürüyor. Erken genel seçimlerin ardından yapılan anket sonuçlarına göre, halkın büyük bir kısmı ülkenin yönetiminden memnun değil.

Sol bloktan Macron'a sert tepkiler

Sosyalist Partili Pierre Jouvet, Genel Sekreter Olivier Faure'un başbakanlık için en uygun kişi olduğunu belirtti. Jouvet, Faure'un tecrübesi ve partinin gücü sayesinde bu görevi layıkıyla yerine getirebileceğini ifade etti. Sol ittifak, Macron'u kendi saflarından bir başbakan atamayı reddetmesi konusunda uyardı. Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Milletvekili Louis Boyard ise, LFI'li Adrien Quatennens tarafından önerilen halk yürüyüşüne katılacağını duyurdu. Boyard, Macron'un politikalarına karşı halkın tepkisini göstermek için bu yürüyüşün gerekli olduğunu savundu.

Sol ittifak Yeni Halk Cephesi de Cumhurbaşkanı Macron'u, Gabriel Attal'ı başbakan olarak tutma ısrarından vazgeçmesi konusunda ciddi şekilde uyardı. Seçimlerde birinci olan sol ittifaka hükümeti kurma çağrısında bulunmayan Macron'un bu tutumunun devam etmesi hâlinde 'anayasanın ruhuna ihanet' ve 'demokratik bir darbe' olarak nitelendirileceği belirtildi.

Macron'a karşı protesto çağrıları

CGT Cheminots Sendikası, Macron'un sosyal ve ekonomik politikalarına karşı gösteriler düzenlenmesi gerektiğini belirtti. CGT Genel Sekreteri Sophie Binet, halkı seçim sonuçlarına saygı duyulması için baskı yapmaya çağırdı. Açıklamada, Macron'un şiddet içeren sosyal ve ekonomik politikalarına devam edemeyeceği belirtilerek, sol ittifaktan oluşan bir hükûmetin kurulması talebiyle "18 Temmuz'da valiliklerin önünde ve Ulusal Meclisin yakınlarında gösteriler düzenlenmesi" çağrısı yapıldı. "Galibiyetimizi çaldırmayalım" denilen açıklamada; sendikanın, emeklilik yaşını 64'e çıkaran tartışmalı reformun kaldırılması, maaşların artırılması, meslek hayatında kadın ve erkek çalışanlar arasında eşitliğin sağlanması gibi taleplerine yer verildi.

Le Pen: İktidara gelmemiz an meselesi

Aşırı sağcı siyasetçi Marine Le Pen, düzenlediği basın toplantısında Ulusal Birlik Partisi'nin (RN) iktidara gelmesinin "sadece bir an meselesi" olduğunu söyledi. Le Pen, "Başbakanın hangi saflardan geleceğini ve ülke için hangi politikanın izleneceğini kimsenin bilmediği bir labirentteyiz" dedi.

Tarihi katedralde yangın

Fransa'nın kuzeyindeki Normandiya bölgesine bağlı Rouen kentinde, Orta Çağ'dan kalma tarihi Rouen Katedrali'nin kulesinde yangın çıktı. 11'inci yüzyılda yapımına başlanan ve Rönesans Dönemi'nde, 16'ncı yüzyılda tamamlanan Rouen Katedrali, kentin en önemli tarihi yapıları arasında yer alıyor. Katedralde 2016 yılından bu yana restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Ünlü dondurmada metal parçalarına rastlandı

Perakende devi Leclerc, kendi markasına ait karamelli dondurmayı metal parçalar içerdiği gerekçesiyle geri çağırdı. Hükûmetin resmi bilgilendirme sitesi Rappel Conso, Leclerc mağazalarında satılan bu dondurmaların geri çağrıldığını doğruladı. Leclerc’in Trium markasına ait bu dondurmalar, 1 Eylül - 8 Temmuz tarihleri arasında ülke genelindeki tüm Leclerc mağazalarında satışa sunulmuştu.

Uçan taksi projesine onay

Fransız hükûmeti, Paris'te Seine Nehri üzerinde uçan taksiler için yüzen bir iniş pisti inşasına onay verdi. Resmi kararnamede, iniş pistinin 31 Aralık 2024'e kadar kullanılabileceği bildirildi. Paris Olimpiyat Oyunları sırasında uçan taksilerin havalanıp havalanmayacağına dair aylardır süren bir belirsizlik vardı. Uçuşlar, araçların deneysel niteliği nedeniyle sabah 8:00 ile akşam 5:00 saatleri arasında saatte iki uçuş ile sınırlı olacak ve deneme süresi boyunca toplamda 900 uçuşu geçmeyecek.

Geri Dön 14 Temmuz 2024 Pazar Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN