AVRUPADAN Youtube Video
Fransa, sömürgesi Yeni Kaledonya’ya misyon göndermeyi kabul etti
Fransa, Yeni Kaledonya'daki bağımsızlık yanlılarına yönelik son üç aydaki olayları soruşturmak üzere Pasifik ülkeleriyle birlikte bir misyon göndermeyi kabul etti.
Fransa, Yeni Kaledonya'da bağımsızlık yanlılarına karşı yürütülen operasyonlar ve son üç aydır yaşanan olayları soruşturmak üzere bir misyon göndermeyi kabul etti. Pasifik Adaları Forumu (PIF) kapsamında yapılan anlaşmaya göre, Pasifik ülkeleri ile birlikte yürütülecek bu misyonun protokol ve prosedür konularında uzlaşı sağlandı.
Ziyaretin tarihi belli değil
Fransa'nın Pasifik Büyükelçisi Veronique Roger-Lacan, Troyka misyonunun bir "bilgilendirme görevi" üstleneceğini, ancak ziyaretin ne zaman gerçekleşeceği ve süresinin henüz belirlenmediğini açıkladı. Misyonun ziyareti, Yeni Kaledonya hükümeti ve Fransa devleti tarafından ortaklaşa belirlenecek.
Anlaşmazlık nedeniyle ertelenmişti
Başlangıçta PIF Zirvesi öncesinde planlanan misyon ziyareti, protokol ve prosedür konularındaki anlaşmazlıklar nedeniyle ertelenmişti. Yeni Kaledonya Kongresi Başkanı Roch Wamytan, Fransa'nın misyon heyetine kendi programını dayatmaya çalıştığını söyleyerek bu duruma tepki göstermişti.
Fransa’nın sert müdahalesi sürüyor
Fransa, Yeni Kaledonya'da bağımsızlık yanlılarına yönelik sert müdahalelerini sürdürüyor. Yerli halk olan Kanakların barışçıl protestolarına rağmen, Fransa hükûmeti anayasal reformları hayata geçirmekte kararlı. Bu reformlarla, Ada'da en az 10 yıldır yaşayan Fransızların yerel seçimlerde oy kullanma hakkı elde etmesi planlanıyor.
Kanakların tepkisi ve Anayasal reform
Kanaklar, 1998'de imzalanan Noumea Anlaşması'na aykırı olarak değerlendirilen bu reformlara karşı çıkıyor. Fransız hükûmeti, 13 Mayıs'tan itibaren Ada'ya 3 bine yakın güvenlik gücü göndererek bağımsızlık yanlılarına karşı operasyonlar düzenledi. Bu süreçte 11 kişi hayatını kaybederken, yüzlerce kişi yaralandı ve binlerce kişi gözaltına alındı.
Anayasal reform askıda
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, reformu askıya almış olsa da geri çekmedi. Reformun yürürlüğe girebilmesi için Fransız Parlamentosu'nun iki kanadının bir arada toplandığı Kongre'de kabul edilmesi gerekiyor. Yeni Kaledonya'da bu durum, yerli halk arasında büyük bir huzursuzluk yaratmaya devam ediyor.
Geri Dön 30 Ağustos 2024 Cuma Önceki Yazılar