Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya'da kriz: Dev firma fabrika kapatıyor - 4 Eylül 2024 Oktan Erdikmen
Ekrem İmamoğlu özel röportaj: Oy vermek gurbetçilerin hakkı - Oktan Erdikmen
Almanya'da suça karışana sınır dışı - Haftanın Yorumu 44. Bölüm Oktan Erdikmen
02 Temmuz 2024 Salı

Erken seçimde aşırı sağ zaferi

Fransa'da erken seçimlerin ilk turunda, Marine Le Pen liderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) oyların yüzde 33,15'ini alarak birinci oldu.

Erken seçimde aşırı sağ zaferi

Fransa’da Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağın zaferinin ardından, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Meclisi feshetmesiyle gidilen erken genel seçimlerde aşırı sağ, ilk turda yine birinci oldu.

İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı resmi sonuçlara göre, Marine Le Pen liderliğindeki Ulusal Birlik (RN) partisi ve müttefikleri oyların yüzde 33,15'ini alarak birinci sırada yer aldı. Sol partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi İttifakı ise yüzde 28 oyla ikinci oldu. Macron'un "Cumhuriyet İçin Hep Birlikte" ittifakı yüzde 20 oyla üçüncü sırayı aldı.

Sandalye dağılımı

Seçimlerde, 577 sandalyeli Temsilciler Meclisi'ndeki 76 sandalye ilk turda sahiplerini buldu. Aşırı sağ 38, sol ittifak 32, Macron ittifakı 2 ve merkez sağ 3 sandalye kazandı. Kalan 501 sandalye için ikinci tur 7 Temmuz'da yapılacak. İkinci turda, ilk turda yüzde 12,5 oy alan adaylar yarışacak ve en çok oyu alan milletvekili seçilecek.

Aşırı sağa karşı işbirliği çağrısı

Merkez ve sol partiler, aşırı sağa karşı işbirliği yapma çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Macron, aşırı sağa karşı demokratik bir miting düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Sol lider Jean-Luc Melenchon, Macron'un ağır bir yenilgi aldığını belirtti ve ikinci turda aşırı sağa karşı adaylarını çekeceklerini açıkladı. Eski Başbakan Edouard Philippe de ikinci turda radikal partilere karşı işbirliği yapılması gerektiğini vurguladı.

Aşırı sağın lideri Marine Le Pen, seçmenlerin Macron'a karşı yeni bir sayfa açma isteğini gösterdiğini belirtti ve ikinci turun belirleyici olacağını söyledi. Fransız basını, Macron'un erken seçim kararının kendi düşüşünü tetiklediğini yazdı. Le Monde, Macron ittifakının üçüncü sırada yer aldığını duyurdu.

Aşırı sağ çoğunluğu sağlarsa Bardella başbakan olacak

Erken seçimlerin ardından RN lideri Jordan Bardella, aşırı sağın çoğunluğu elde etmesi hâlinde başbakan olacak ve Fransa’yı Macron ile birlikte yönetecek. Bardella, Fransa'ya göç akışlarını azaltacağını ve 30 yaş altı vatandaşlardan vergi alınmayacağını açıkladı. Sol ittifak ise asgari ücreti 1600 avroya yükseltmeyi ve gıda, enerji fiyatlarını dondurmayı vaat ediyor.

Macron istifa etmeyecek

Macron, seçim sonuçlarına rağmen görevine devam edecek. Ancak Meclis çoğunluğu sağ veya sol ittifakların eline geçerse, Macron'un istifa edip etmeyeceği tartışma konusu oldu. Macron, hangi taraf kazanırsa kazansın istifa etmeyeceğini açıkladı.

Erken seçimler, Fransa'da siyasi istikrarsızlık endişelerine yol açtı. Fransız borsası CAC 40 endeksi yüzde 5 değer kaybetti ve ülkenin risk primi yükseldi. Siyasi krizin, Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları'nı da olumsuz etkilemesinden endişe ediliyor.

Geri Dön 02 Temmuz 2024 Salı Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN