Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya'da kriz: Dev firma fabrika kapatıyor - 4 Eylül 2024 Oktan Erdikmen
Ekrem İmamoğlu özel röportaj: Oy vermek gurbetçilerin hakkı - Oktan Erdikmen
Almanya'da suça karışana sınır dışı - Haftanın Yorumu 44. Bölüm Oktan Erdikmen
25 Haziran 2024 Salı

Aşırı sağ geliyor: "Frexit" endişesi

Fransa'da erken seçimlere bir haftadan az süre kala aşırı sağ anketlerde lider. Fransa'nın Avrupa Birliği'nden ayrılması (Frexit) ihtimali endişe yaratıyor.

Avrupa Parlamento Seçimleri'nde aşırı sağın zaferinin ardından, Cumhurbaşkanı Macron’un Ulusal Meclis’i feshetmesiyle Fransa yeni bir seçim sürecine girdi. 30 Haziran ve 7 Temmuz tarihlerinde yapılacak seçimler için Ipsos tarafından gerçekleştirilen anket sonuçları, Le Parisien gazetesi ve Radio France adına açıklandı. Ankete göre, aşırı sağcı ittifakın oyları yüzde 35,5, sol ittifakın oyları ise yüzde 29,5 olarak belirlendi. Macron'un eski seçmenleri ise üçe bölünmüş durumda.

Seçmen dağılımı:

- Macron’un eski seçmenlerinin yüzde 16'sı sol bloğa yönelirken, yüzde 55’i hâlâ Macron’un ittifakına güveniyor, yüzde 11'i ise Cumhuriyetçiler (LR) veya Ulusal Birlik (RN) adaylarına oy vereceğini belirtiyor.

- Merkez sağ Valérie Pécresse’in seçmenleri üç farklı blokta oy kullanacak: yüzde 39’u tarihi Cumhuriyetçiler adayını, yüzde 27’si RN ve Éric Ciotti eğilimli Cumhuriyetçiler adayını, yüzde 23’ü ise Macron ve Gabriel Attal ikilisini destekliyor.

- 2022 Genel Seçimleri'nde yüzde 47,5 olan katılım oranının bu seçimde yüzde 62'yi aşması bekleniyor.

Frexit endişesi

Eski Avrupa Birliği (AB) Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier, Fransa’nın Avrupa Birliği’nden (AB) çıkması anlamına gelen 'Frexit’e' karşı uyarıda bulundu. Barnier, Cumhurbaşkanı Macron’un erken seçim kararını sert bir şekilde eleştirerek, Macron’un ülkesini krize sürüklediğini ileri sürdü. İngiliz The Telegraph gazetesine konuşan Barnier, Avrupa Parlamentosu seçimlerini bir uyarı olarak nitelendirerek, “Macron çok büyük bir risk aldı. Ülkesindeki göç, güvenlik ve yoksul kesimlerin uyarılarına kulak vermemesi üzücü” dedi. 

Barnier, aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin liderleri Jordan Bardella ve Marine Le Pen’i Avrupa karşıtı olarak değerlendirdi ve “Aşırı sağ konusunda rehavete kapılamayız” diye konuştu. RN, AP seçimlerinde yüzde 31,37'lik oyla açık ara farkla lider çıkmıştı. Cumhurbaşkanı Macron'un partisi Rönesans ise yüzde 14,60 ile ikinci olmuştu. Macron, 9 Haziran'da Parlamentoyu feshederek 30 Haziran-7 Temmuz'da erken seçime gitme kararı almıştı.

Geri Dön 25 Haziran 2024 Salı Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN