Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya'da sel alarmı: Durum ciddi - 16 Mayıs 2024 Oktan Erdikmen
"30 yıl böyle yaşayacaklarını düşünseler burada kalamazlardı" - Şerif Issı
Almanya'da döner 4,99€ olsun tartışması - Haftanın Yorumu 31. Bölüm Oktan Erdikmen
13 Mart 2024 Çarşamba

Savaşın kazananı silah tüccarları

Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından, Avrupa ülkelerinin silah ithalatı neredeyse 2 katına çıktı.

Savaşın kazananı silah tüccarları

Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında artan jeopolitik risklerle birlikte, Avrupa'daki birçok ülke savunma harcamalarını artırma kararı aldı ve bu durum kıtanın silah ithalatını son 5 yılda neredeyse iki katına çıkardı. Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından yayımlanan küresel silah transferleri raporuna göre, 2019-2023 döneminde Avrupa'nın silah ithalatı, önceki 5 yıla göre yüzde 94 artış gösterdi. Bu süreçte, savaş uçakları, tanklar ve denizaltılar gibi ağır silahların ithalatı ön plana çıktı. Ukrayna, kıtanın toplam silah ithalatının yüzde 23'ünü gerçekleştirerek Avrupa'nın en büyük silah ithalatçısı konumuna yükseldi.

Aynı dönemde, Rusya'dan yapılan silah teslimatlarında yüzde 53'lük bir düşüş yaşandı. ABD ise 107 ülkeye silah satarak küresel silah tedarikçisi rolünü pekiştirdi ve son 5 yılda daha fazla ülkeye ihracat yaptı. Rusya'nın önemli silah ihracatçısı olarak en büyük iki tedarikçisinden biri unvanını Fransa'ya bıraktığı gözlemlendi. Fransa, yüzde 47'lik bir artışla 1950'den beri ilk kez Rusya'nın önüne geçerek dünyanın ikinci en büyük silah ihracatçısı oldu. Fransa'nın ihracatının büyük bir bölümü Asya, Okyanusya ve Orta Doğu ülkelerine yapıldı.

Almanya ise silah endüstrisindeki "Büyük Beşli" arasında yer almasına rağmen, silah ihracatı 2014-2018 dönemine kıyasla azalarak yüzde 14 düşüş yaşadı. Suudi Arabistan, 2019-2023 döneminde küresel silah ithalatının yüzde 8,4'ünü yaparak dünyanın en büyük ikinci silah ithalatçısı olurken, silah ithalatı son 5 yılda yüzde 396 artış gösteren Katar, üçüncü sıraya yerleşti. Orta Doğu ülkelerinin silah ithalatı ABD tarafından büyük oranda karşılanırken, Fransa, İtalya ve Almanya da önemli tedarikçiler arasında yer aldı.

Geri Dön 13 Mart 2024 Çarşamba Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN