Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya'da yüksek maaşlar düşecek - 16 Ekim 2024 Oktan Erdikmen
Berlin ile Ankara anlaştı: Hangi Türkler sınır dışı edilecek? - Haftanın Yorumu
Şerif Issı Almanya'da engellilere tanınan hakları tek tek anlattı - AVRUPADAN
11 Temmuz 2024 Perşembe

Kuş gribi virüsü pandemisi kapıda

ABD'de ineklerde tespit edilen kuş gribi endişe yaratıyor. H5N1 virüsü süt yoluyla memelilere bulaşabiliyor. Uzmanlar, çiğ süt tüketiminin risk oluşturduğunu belirtiyor.

Kuş gribi virüsü pandemisi kapıda

ABD'de ineklerde kuş gribi tespit edilmesinin ardından endişeler arttı. ABD ve Japonya'dan bir araştırma ekibi, H5N1 kuş gribi virüsünün memeliler arasında nasıl yayılabileceğini inceledi. Nature dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, virüs süt yoluyla diğer memelilere de bulaşabilir. Araştırmacılar, enfekte ineklerin sütünden izole ettikleri virüsü farelere ve gelinciklere verdi. Sonuçlar, patojenin hayvanın vücuduna ve süt bezlerine yayıldığını gösterdi. Fareler, virüsü süt yoluyla yavrularına aktardı ve fare sütü bulaşıcı hâle geldi. 

Çiğ süt tüketmek enfeksiyon riski taşıyor

Münster Üniversitesi Viroloji Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Stephan Ludwig, bunun insanlar için de geçerli olabileceğini belirtti. Ludwig, çiğ süt tüketmenin enfeksiyon riski taşıdığını ancak pastörize süt için böyle bir tehlike olmadığını vurguladı. Almanya'da enfekte sığırlardan kaynaklanan tehlikenin düşük olduğunu söyleyen Ludwig, ülkenin iyi bir veteriner gözetim sistemine sahip olduğunu belirtti.

Aerosoller yoluyla yayılması zor ama evrim geçirebiliyor

Araştırmada ayrıca virüsün memeliler arasında havadaki küçük damlacıklar yoluyla yayılıp yayılmayacağı da incelendi. Ludwig, ineklerden gelen virüsün aerosoller yoluyla yayılmasında zorluk yaşadığını söyledi. Ancak, virüsün mutasyona uğraması nedeniyle sürekli evrim geçirdiğini ve pandemiye dönüşme potansiyelinin endişe verici olduğunu vurguladı.

Drosten: H5N1 kuş gribi virüsü en tehlikeli pandemi adaylarından biri

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), enfekte ineklerden alınan çiğ sütteki yüksek virüs seviyeleri nedeniyle benzer insan vakalarının tespit edilebileceğini belirtti. Geçtiğimiz aylarda ABD'de süt ineklerinde kuş gribi tespit edilmiş, çiğ süt içen kediler ölmüş ve bir çiftlik çalışanına virüs bulaşmıştı. Ünlü virolog Prof. Dr. Christian Drosten da H5N1 kuş gribi virüsünün en önemli ve tehlikeli pandemi adaylarından biri olduğunu ifade etti.

Geri Dön 11 Temmuz 2024 Perşembe Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN