AVRUPADAN Youtube Video
İklim değişikliğinin bilançosu
Dünya genelinde iklim değişikliği kaynaklı hava olayları nedeniyle binlerce kişi yaşamını yitirdi, milyarlarca avro zarar oluştu.
Avrupa Birliği'nin Copernicus uydu izleme sistemi tarafından yapılan ölçümlere göre, 2023 yılı dünya genelinde kaydedilen en sıcak yıl oldu. Avrupa, sıcaklıkların küresel ortalamanın iki katı hızla arttığı en hızlı ısınan kıta olarak belirlendi. Uzmanlar, 2024 yılında da yüksek sıcaklıkların devam edeceği ve ekstrem hava olaylarının yaşanmaya devam edeceği konusunda uyarıda bulunuyorlar.
Avrupa'da fırtına, sel ve yangınlarda 151 kişi öldü
2023'te hava ve iklime bağlı ekonomik kayıpların 13,4 milyar avroyu aştığı, bu kayıpların büyük bir kısmının sel felaketlerinden kaynaklandığı tahmin ediliyor. Avrupa'da geçen yıl fırtına, sel ve yangınlar nedeniyle toplamda 151 kişi hayatını kaybetti.
İş sağlığı ve güvenliği raporu
Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) "Değişen İklimde İş Sağlığı ve Güvenliğinin Sağlanması" başlıklı raporuna göre, sıcaktan kaynaklanan ölümler son 20 yılda Avrupa'da yaklaşık yüzde 30 artış gösterdi. İklim değişikliği, çalışanların yüzde 70'i için ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor ve bu sorunlar arasında kanser, kalp-damar ve solunum hastalıkları, böbrek fonksiyon bozuklukları ve zihinsel sağlık sorunları bulunuyor.
Çalışma koşulları ve sağlık riskleri
2020 yılında 2,4 milyardan fazla işçi aşırı sıcaklığa maruz kaldı ve bu durum 22,8 milyon yaralanmaya ve yılda 18 bin 970 ölüme neden oldu. Ultraviyole radyasyona maruz kalan 1,6 milyar işçiden her yıl 18 bin 960'ı deri kanseri sebebiyle hayatını kaybediyor. Ayrıca, hava kirliliğine maruz kalan 1,6 milyar işçi arasında her yıl 860 bine kadar "çalışma kaynaklı" ölüm gerçekleşiyor. Tarım sektöründe çalışan 870 milyondan fazla işçi zirai ilaçlara maruz kalıyor ve her yıl 300 binden fazla ölüm pestisit zehirlenmesinden kaynaklanıyor.
Copernicus ve WMO'nun açıklamaları
Copernicus İklim Değişimi Servisi Direktörü Carlo Buontempo, 2023 yılında Avrupa'nın şimdiye kadar kaydedilen en büyük orman yangınına, en yağışlı yıllardan birine, denizlerde şiddetli sıcak hava dalgalarına ve yaygın yıkıcı su baskınlarına tanık olduğunu belirtti. WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, iklim krizinin mevcut neslin en büyük sorunu olduğunu ifade etti.
Ani hava olayları ve sürücülere uyarı
Almanya'da nisan ayında yaşanan kar yağışı ve hava koşullarındaki ani değişiklikler, sürücüleri zor durumda bıraktı. ADAC, sürücüleri ağır trafik cezası riskine karşı uyardı ve kış lastiği kullanımının önemini hatırlattı. Kış lastikleri olmadan araç kullanmanın cezası 60 avro ve 1 ehliyet ceza puanı olarak belirlendi. Kış lastikleri kullanılmayan kazalarda, kapsamlı kasko ödeme yapmayabilir veya diğer sürücülerin durumuna göre ceza miktarı artabilir.
Geri Dön 23 Nisan 2024 Salı Önceki Yazılar