Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya'da kriz: Dev firma fabrika kapatıyor - 4 Eylül 2024 Oktan Erdikmen
Ekrem İmamoğlu özel röportaj: Oy vermek gurbetçilerin hakkı - Oktan Erdikmen
Almanya'da suça karışana sınır dışı - Haftanın Yorumu 44. Bölüm Oktan Erdikmen
20 Temmuz 2024 Cumartesi

Dünya çapında yazılım krizi: Büyük reset endişesi

Microsoft'a siber güvenlik yazılımı sağlayan CrowdStrike, sistemlerinde yaşanan bir sorun nedeniyle dünya çapında büyük kesintilere yol açtı. Dünya genelinde hastanelerden ulaşıma kadar birçok aksaklık yaşandı.

Dünya çapında yazılım krizi: Büyük reset endişesi

ABD merkezli hava yolu şirketleri, bankalar, medya kuruluşları ve Londra Borsası başta olmak üzere birçok şirket teknik aksaklıklarla karşılaştı.

CrowdStrike, sorunu tespit ettiklerini ve geçici bir çözüm sunduklarını duyurdu. CEO George Kurtz, yaşanan durumun bir siber saldırı olmadığını ve sadece Windows bilgisayarları etkilediğini belirtti. Kurtz, "Bu bir güvenlik olayı ya da siber saldırı değildir. Sorun tespit edilmiş, izole edilmiş ve bir düzeltme dağıtılmıştır" ifadelerini kullandı.

Microsoft da araştırma başlattı

Microsoft, Microsoft 365 uygulamalarını etkileyen teknik sorunun araştırıldığını açıkladı. Şirket, kullanıcılarını bilgilendirerek sorunun çözümü için çalıştıklarını belirtti.

Hava ve demiryolu ulaşımı aksadı

ABD, Avrupa ve Asya’daki birçok havalimanı ve hava yolu şirketi uçuşlarda aksamalar ve gecikmeler yaşandığını duyurdu. Almanya’daki Berlin Brandenburg Havalimanı, "teknik bir arıza nedeniyle" yolcu check-in işlemlerinde gecikmeler yaşandığını bildirdi. İspanya'daki havalimanlarını yöneten AENA, bilgisayar sistemindeki bir arızanın gecikmelere neden olabileceğini açıkladı. Lufthansa, rezervasyon alma ve profil çağırma işlemlerinde sorunlar yaşandığını duyurdu.

İngiltere’deki tren hatlarında da benzer sorunlar bildirildi. Thameslink, bazı bölgelerde makinistlerle iletişim kuramadıklarını açıkladı. Bu durum Thameslink ve Great Northern trenlerini etkiledi. Belçika Demiryolları (SNCB), yaşanan çeşitli teknik sorunlar nedeniyle çevrim içi bilet işlemi yapamadıklarını duyurdu. Şirketin satış ve iletişim kanalları da çalışmıyor.

Hastaneler ve bankalar da etkilendi

Almanya'daki Schleswig-Holstein Üniversite Hastanesi, Kiel ve Lübeck'teki tesislerinde Cuma günü için planlanan tüm operasyonları iptal etti. Almanya'daki eczaneler de e-reçeteyle ilgili sorunlar yaşadı. Hollanda'nın Achterhoek bölgesindeki Slingeland Hastanesi, küresel yazılım sorunu nedeniyle çok acil hastalar dışında hizmet veremedi. İngiltere'deki sağlık ocağı randevu sistemleri de küresel sorundan etkilendi ve işlemler elle yapıldı.

Hollanda'daki KNAB bankasının müşterileri hesaplarına giriş yapamadı. Bankanın internet ve mobil bankacılık hizmetleri aksadı.

Medya ve eğlence sektörü de zorda kaldı

Sky News, Fransız TF1 ve Le Figaro gibi medya kuruluşları da kesintilerden etkilendi. Sky News, sabah canlı yayın yapamadığını ve izleyicilerden özür diledi. Fransız televizyon kanalları, ekrana reklam ya da görsel koymada sorun yaşadıklarını bildirdi. Disneyland Paris’in reklam panolarında hata uyarıları verildi. Londra Borsası'nın (LSEG) haber ve veri platformunda da kullanıcı erişimini etkileyen bir kesinti yaşandı. Asya ticaret seansı sırasında, haberlerin platformda yayınlanması engellendi.

Microsoft hisseleri düşüşe geçti

CrowdStrike ve Microsoft hisseleri, yaşanan kesintilerin ardından düşüşe geçti. Teksas merkezli CrowdStrike'ın hisseleri, yüzde 9'un üzerinde değer kaybederek 309,89 dolardan işlem gördü. Microsoft'un hisseleri ise yüzde 1'in altına indi.

Rusya: Yerli yazılım önemli

Rusya Dijital Kalkınma Bakanlığı, küresel iletişim kesintisi nedeniyle ülkedeki havalimanlarında sorun yaşanmadığını belirterek, "Microsoft ile ilgili gelişmeler, kritik altyapı tesislerinde yabancı yazılımların yerine yerli yazılım kullanılmasının önemini bir kez daha gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bu küresel aksaklık, teknolojik bağımlılığın getirdiği riskleri bir kez daha gözler önüne serdi. Teknoloji dünyası, bu tür olayların tekrar yaşanmaması için daha sağlam ve güvenilir sistemler geliştirmek zorunda.

Geri Dön 20 Temmuz 2024 Cumartesi Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN