AVRUPADAN Youtube Video
BioNTech, Afrika'daki ilk aşı fabrikasını açtı
Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech, Afrika'da ilk kez bir aşı fabrikasını Ruanda'nın başkenti Kigali'de açtı.
2022'de inşasına başlanan ve 'BioNTainer' adı verilen konteynerlerden oluşan fabrika, Afrika ülkeleri için mRNA tabanlı aşı üretimine odaklanacak. BioNTech'in CEO'su ve kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, fabrikanın açılışında, Afrika'da sürdürülebilir bir mRNA aşı ekosistemi kurmayı hedeflediklerini belirtti ve bunun bir dönüm noktası olduğunu savundu. Şahin, amaçlarının mRNA aşılarını 'Afrika için Afrika’da' üretmek olduğunu söyledi.
Yılda 50 milyon doz hedefi
Şahin, Ruanda'nın sunduğu 'mükemmel altyapı' nedeniyle bu lokasyonun seçildiğini ifade etti. Fabrika, Afrikalı personel tarafından işletilecek ve tam kapasiteye ulaştığında Kigali'de yaklaşık 100 kişi çalışacak. Uzman personel eğitiminin 2024 yılında başlaması planlanıyor. 2025'te tam kapasite çalışmaya başlayacak olan tesisin yıllık 50 milyon doza kadar aşı üretmesi hedefleniyor.
Afrika ihtiyaç duyulan aşıların yüzde 1'ini üretebiliyor
Afrika Kalkınma Bankası'nın verilerine göre, Afrika kıtası ihtiyaç duyduğu ilaçların yüzde 70'ini ithal ediyor ve sadece yüzde 1'lik bir aşı üretim kapasitesine sahip. 2022 Haziran'ında temeli atılan bu üretim tesisi, Afrika ülkelerinin mRNA aşılarına daha hızlı erişimini sağlayacak. BioNTech, tesiste koronavirüsün yanı sıra geliştirilen ve insanlar üzerinde denenecek yeni mRNA tabanlı sıtma, tüberküloz, HIV ve maymun çiçeği aşılarını da üretmeyi planlıyor.
Geri Dön 23 Aralık 2023 Cumartesi Önceki Yazılar