AVRUPADAN Youtube Video
AB 'göçü zorlaştıran' iltica reformunu oylayacak
Avrupa Birliği'nde sığınma başvurularının rekor seviyeye ulaşması sonrası, göçü zorlaştıracak bir iltica reformu hayata geçirilecek.
Avrupa Birliği'nde (AB) 2022 yılında sığınma başvuruları 2016'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaşarak 1,14 milyona çıktı. Bu artış, AB'nin göç ve iltica politikalarını gözden geçirmesine ve yeni bir pakt oluşturmasına yol açtı.
Avrupa Parlamentosu'nda bu hafta, sığınmacılar için giriş prosedürlerini zorlaştıracak bir dizi yasa içeren göç ve iltica paktı oylanacak. Avrupa Komisyonu tarafından 2020'de önerilen pakt, tüm üye ülkelerin sorumluluğu paylaşmasını ve ortak bir göç politikası oluşturmasını amaçlıyor.
Pakta göre, sığınma başvuruları ilk olarak AB'nin dış sınırlarında yapılacak ve kabul edilenler üye ülkeler arasında adil bir şekilde dağıtılacak. Pakt, iltica başvurularının hızlı bir şekilde işlenmesini ve uygun görülmeyenlerin sınır dışı edilmesini de içeriyor.
Ancak pakt, aşırı sol ve bazı sosyalist milletvekilleri tarafından eleştirildi. Bu gruplar, paktın sığınmacılara karşı insanlık dışı olduğunu ve Avrupa'yı bir kaleye dönüştüreceğini savunuyor.
Avrupa Parlamentosu'ndaki en büyük siyasi grup olan Avrupa Halk Partisi'nin başkanı Manfred Weber ise AB'ye kimin gireceğine kaçakçıların değil devlet yetkililerinin karar vermesi gerektiğini söyledi.
Sivil toplum kuruluşları ve göçmen yardım kuruluşları ise paktın sığınmacıları barındırmak ve uygun görülmeyenleri hızla geri göndermek için sınır tesisleri oluşturma hükmüne karşı çıkıyor. Bu hükmün sistematik gözaltılara yol açacağından endişe duyuluyor.
Pakta ilişkin tartışmalar devam ediyor ve önümüzdeki hafta Avrupa Parlamentosu'nda oylanacak. Paktın kabul edilmesi hâlinde, 2026'dan itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Geri Dön 09 Nisan 2024 Salı Önceki Yazılar