AVRUPADAN Youtube Video
Yeni salgın: Obezite
Her yıl 4 Mart, obeziteyle mücadele ve bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla Obezite Günü olarak anılıyor.
Almanya da dahil olmak üzere dünya genelinde obezitenin ciddi bir sorun hâline geldiği görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya çapında 1 milyardan fazla insanın, bunların 880 milyonu 20 yaş üstü ve 159 milyonu 5-19 yaş arasında olduğunu ve obezite oranlarının 1990'dan 2022'ye kadar çocuk ve ergenler arasında dört kat arttığını bildiriyor.
DSÖ, obezitenin hem şiddetli yetersiz beslenmenin hem de aşırı beslenmenin bir yüzü olduğunu belirterek, dünyada 'obezite salgınına' dikkat çekiyor. The Lancet dergisi ve DSÖ'nün katkılarıyla hazırlanan bir rapor, birçok ülkede obezitenin en yaygın yetersiz beslenme biçimi haline geldiğini ortaya koyuyor. Almanya'da kadınlar arasında obezite oranı yüzde 19 iken, erkeklerde bu oran yüzde 23. Almanya, bu oranlarla dünya genelinde sırasıyla kadınlar arasında 137'nci, erkekler arasında ise 80'inci sırada yer alıyor.
DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, obezite oranlarıyla mücadelede yüksek şekerli ürünlere vergi getirilmesi ve sağlıklı okul yemeklerinin teşvik edilmesi gibi önlemlerin alınması gerektiğini vurguluyor. Aynı zamanda, özel sektörün ürünlerinin sağlık üzerindeki etkileri konusunda hesap verebilir olması gerektiğini belirtiyor.
Obezite, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, böbrek hastalıkları ve bazı kanser türlerine yol açabilen kronik bir hastalık olarak tanımlanıyor. Alman Obezite Derneği'ne göre, vücut yağında normal seviyeleri aşan artış, erken ölüm ve sakatlık riskini artırıyor.
Vücut Kitle İndeksi (BMI), obezitenin belirlenmesinde yaygın olarak kullanılan bir değerdir. Dünya genelinde, yetişkinlerin ve çocukların büyük bir kısmı aşırı kilolu veya obez durumdadır. Türkiye, DSÖ verilerine göre Avrupa'da yüzde 66,8 ile en yüksek obezite oranına sahip ülke olarak öne çıkıyor.
Geri Dön 05 Mart 2024 Salı Önceki Yazılar