AVRUPADAN Youtube Video
Hava kirliliği sigara kadar zararlı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün verilerine göre, yıllık 6,7 milyon erken ölümün ana sebebi, hem dış mekanlardaki hem de ev içi ortamlardaki hava kirliliği olarak belirlendi.
Uzmanlar, doğal ve insan kaynaklı faktörler sonucu atmosfere salınan partiküllerin solunum yoluyla vücuda girmesinin, sigara içmeyen bireylerde bile akciğer kanseri riskini artırabileceğine işaret ediyorlar. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün verilerine göre, yıllık 6,7 milyon erken ölümün ana sebebi, hem dış mekanlardaki hem de ev içi ortamlardaki hava kirliliği olarak belirlendi. 2019 yılında, dış mekan kirliliği nedeniyle 4,2 milyon erken ölüm gerçekleştiği tahmin ediliyor ve bu ölümlerin büyük bir kısmı (%89 civarı) Güneydoğu Asya ve Batı Pasifik'teki düşük ve orta gelir düzeyine sahip ülkelerde meydana geliyor.
Bangladeş, dünyanın en kirli havasına sahip ülke olarak rapor edilirken, Pakistan, Hindistan, Tacikistan ve Burkina Faso gibi ülkeler sıralamayı takip ediyor. Türkiye ise listede 44. sırada yer alıyor. Öte yandan, Fransız Polinezyası en temiz hava kalitesine sahip bölge olarak kaydedildi.
Hava kirliliğinin sadece solunum yolları üzerinde değil, beyinden mesaneye, mide ve bağırsak sistemleri dahil olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde kansere yol açabileceği konusunda uzmanlar uyarıda bulunuyor.
Geri Dön 06 Nisan 2024 Cumartesi Önceki Yazılar