Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya'da kriz: Dev firma fabrika kapatıyor - 4 Eylül 2024 Oktan Erdikmen
Ekrem İmamoğlu özel röportaj: Oy vermek gurbetçilerin hakkı - Oktan Erdikmen
Almanya'da suça karışana sınır dışı - Haftanın Yorumu 44. Bölüm Oktan Erdikmen
12 Haziran 2024 Çarşamba

Aşırı sağın zaferi Avrupa piyasalarını salladı

Hafta sonu düzenlenen AP seçimlerinde aşırı sağın yükselişi, siyasi belirsizlikleri artırdı ve bölge genelinde tahvil faizlerinin yaklaşık 8 ayın zirvesine çıkmasına neden oldu.

7-9 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen AP seçimlerinde özellikle Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi'nin (RN) birinci, Almanya'da ise aşırı sağcı Almanya için Alternatif Parti'nin (AfD) ikinci sırada yer alması piyasaları tedirgin etti.

Analistler, Fransa'da Ulusal Meclis için yapılması beklenen erken seçimlerin yatırımcıları daha da endişelendirdiğini belirtti. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, seçim sonuçlarının koalisyon hükümeti için olumsuz olduğunu ifade ederken, Belçika Başbakanı Alexander de Croo, partisinin genel seçimdeki başarısızlığından dolayı istifa etti.

Piyasalar satış baskısı altında

Avrupa genelinde aşırı sağın yükselişi, devlet tahvillerinde satış baskısına yol açtı. Fransa'nın 10 yıllık tahvil faizi, seçimlerin ardından 23 baz puan artarak yüzde 3,33 seviyesine ulaştı. Bu artış, tahvil faizlerini Kasım 2023'ten bu yana en yüksek seviyeye taşıdı. Diğer Avrupa ülkelerinin 10 yıllık tahvil faizleri de benzer şekilde yükseldi.

Bu gelişmeler, Avrupa borsalarında da hissedildi. Almanya'da Commerzbank yüzde 3, Deutsche Bank yüzde 2,5, Fransa'da Credit Agricole yüzde 3,8, Societe General yüzde 3,1, BNP Paribas yüzde 2,5 ve İtalya'da Unicredit yüzde 2,5 değer kaybetti. Özellikle BNP Paribas, Societe Generale ve Credit Agricole hisseleri önceki gün yüzde 5,56, yüzde 7,46 ve yüzde 3,70 oranında geriledi.

Borsalarda düşüş

Hafta başından bu yana Avrupa borsalarında düşüşler yaşandı. Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 1,3, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,1, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 2, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,5 ve İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 2,1 oranında düştü.

Avro/dolar paritesinde düşüş

Geçen hafta Avrupa Merkez Bankası (EZB), 3 temel politika faizini 25 baz puan indirmişti. Ancak ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin tahminleri aşması, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimine beklenenden geç gideceği endişelerini artırdı ve avronun dolar karşısında değer kaybetmesine neden oldu. Cuma günü yüzde 0,8 azalan avro/dolar paritesi, haftanın ilk iki gününde yüzde 0,7 gerileyerek 1,0720 seviyesine düştü ve son 1 ayın en düşük seviyesini gördü.

Geri Dön 12 Haziran 2024 Çarşamba Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN