AVRUPADAN Youtube Video
Araştırma: Çekirge istilaları artıracak
Araştırmacılar, iklim değişikliği nedeniyle yaşanan dengesiz hava koşullarının çekirge istilalarını artıracağı konusunda uyardı.
Science Advances dergisinde yer alan bir makalede, Afrika ve Orta Doğu'da çekirge istilaları riskinin iklim değişikliği ile ilişkili olduğu incelendi. Kenya, Fas, Nijer, Yemen ve Pakistan gibi 48 ülke bu istilalardan en çok etkilenenler olarak belirlendi. 2019 ve 2020 yıllarında yaşanan çekirge istilaları, son 25 yılın en kötü olayları arasında kaydedildi ve bu istilalar ekili arazilere, ekinlere ve bitki örtüsüne zarar vererek gıda güvenliğini tehdit etti.
Araştırma, çekirge istilaları ile hava sıcaklığı, yağış miktarı, toprağın nemi ve rüzgar gibi çevresel faktörler arasında güçlü bir bağlantı olduğunu ortaya koydu. Uzmanlar, bu risklerle mücadele edilmemesi halinde gıda üretim sistemlerinin daha fazla zorlanacağı ve küresel gıda güvenliğinin tehlikeye gireceği konusunda uyardı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), çöl çekirgelerini dünyanın en yıkıcı göçmen böceği olarak tanımlıyor. Bir kilometrekarelik alandaki 80 milyon çekirge, bir günde 35 bin kişinin ihtiyacı olan gıdayı tüketebilir. Dünya Bankası'nın verilerine göre, 2003-2005 yılları arasında Batı Afrika'da yaşanan çekirge istilaları 2,5 milyar dolarlık hasara neden olmuş ve mücadele için 450 milyon dolar harcanmıştı.
Geri Dön 16 Şubat 2024 Cuma Önceki Yazılar