AVRUPADAN Youtube Video
AB'den Alzheimer ilacına onay
EMA, Alzheimer’ın erken tedavisi için ilk kez onay verdi. Lecanemab adlı ilaç, amiloid proteinleri temizleyerek hastalığın ilerlemesini yavaşlatmayı hedefliyor.
Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Alzheimer hastalığının erken evre tedavisi için ilk kez onay verdi. Ajans, lecanemab adlı antikor ilacının, hafif bilişsel bozukluklar ve hafif demans gibi erken Alzheimer belirtilerini tedavi etmesini önerdi.
Mevcut tedaviler sadece semptomları hedef alıyor
Alzheimer tedavisinde kullanılan mevcut ilaçlar, hastalığın beyindeki nedenlerine değil, yalnızca belirtilerine odaklanıyor. Lecanemab ise Alzheimer hastalarının beyninde biriken zararlı amiloid proteinleri temizleyerek etkili oluyor.
Kısıtlı kullanım önerisi
EMA, ilacın kullanımına bir kısıtlama getirdi. Lecanemab, yalnızca apolipoprotein E (ApoE4) geninin bir kopyasına sahip olan veya bu gene sahip olmayan hastalara uygulanabilecek. ApoE4 geninin iki kopyasına sahip olan kişilerin, beyin kanaması ve şişme gibi ciddi yan etkilere maruz kalma riski daha yüksek olduğu için bu gruba önerilmiyor.
İlk reddedilen onay, yeniden değerlendirildi
Temmuz ayında EMA, ilacın yan etkilerinin faydalarından daha ağır bastığı gerekçesiyle lecanemab’ın ruhsatını reddetmişti. Beyinde kanama ve şişme riskleri öne çıkmıştı. Ancak daha sonra EMA’nın Beşeri Tıbbi Ürünler Komitesi (CHMP), ilacın sınırlı bir hasta grubunda faydasının risklerden fazla olduğunu belirterek onay verdi.
Almanya’da yaklaşık 1 milyon kişi Alzheimer hastası.
Geri Dön 16 Kasım 2024 Cumartesi Önceki Yazılar