Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya'da kriz: Dev firma fabrika kapatıyor - 4 Eylül 2024 Oktan Erdikmen
Ekrem İmamoğlu özel röportaj: Oy vermek gurbetçilerin hakkı - Oktan Erdikmen
Almanya'da suça karışana sınır dışı - Haftanın Yorumu 44. Bölüm Oktan Erdikmen
17 Temmuz 2024 Çarşamba

Yeni korona varyantı Almanya'da yayılıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), FLiRT adlı yeni bir korona varyantı dünya genelinde baskın hâle geldiğini bildirdi. Almanya'da bu ayın başında enfekte olanların yarısında FLiRT tespit edildi. 

Yeni korona varyantı Almanya'da yayılıyor

Koronavirüs salgınının başlangıcından birkaç yıl sonra bile yeni varyantlar ortaya çıkmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), FLiRT adı verilen yeni bir Covid varyant grubunun dünya genelinde baskın hâle geldiğini bildirdi. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde bu varyantlar nedeniyle Covid-19 enfeksiyonları artış gösteriyor.

Almanya'da bu ay enfekte olanların yarısı FLiRT varyantı

Koronavirüs alt varyantı KP.3, hızla yayılan FLiRT varyantlarının bir parçası olup, şu anda en yaygın türlerden biri. Almanya'da Temmuz 2024 başında enfekte olanların neredeyse yüzde 48'inde KP.3 tespit edildi. KP.3, Omicron varyantından türeyen ve genetik kodlarındaki mutasyonlarla adlandırılan FLiRT grubunun bir üyesi. Bu varyant, kardeş varyantı KP.2 ile birlikte Covid-19 enfeksiyonlarının büyük çoğunluğunu oluşturuyor. Ayrıca, FLuQE olarak da bilinen bu varyant, daha bulaşıcı ve antikorlardan daha iyi kaçabiliyor.

En yaygın belirtiler

Robert Koch Enstitüsü'ne (RKI) göre, en yaygın Covid-19 semptomları öksürük, ateş ve burun akıntısı olup, koku veya tat kaybı da görülebilir. Ayrıca boğaz ağrısı, nefes darlığı, baş ağrısı, vücut ağrıları, iştahsızlık, kilo kaybı, bulantı, kusma ve ishal gibi belirtiler de mevcut.

Tatil yerlerinde maske takma tavsiyesi

İtalya'da sağlık uzmanları, KP.3'ün neden olduğu "beklenmedik bir yaz dalgası" konusunda uyarıda bulunuyor. Tatil destinasyonlarındaki yoğunluk nedeniyle maske takmanın önemine dikkat çekiliyor. İtalyan Bulaşıcı ve Tropikal Hastalıklar Derneği Direktörü Massimo Andreoni, tren ve uçaklarda, ayrıca kalabalık turistik yerlerde maske takmanın hâlâ önemli olduğunu belirtiyor. Andreoni, virüsün sonbahar ve kış aylarında daha belirgin olacağını vurgulayarak aşı kampanyası hazırlıklarının yapılması gerektiğini ifade ediyor.

Stiko: Risk grubundakiler her sonbaharda aşı olmalı

Almanya'da Daimi Aşılama Komisyonu (Stiko), enfeksiyon riski yüksek olan kişilerin her sonbaharda Covid-19'a karşı aşılanmasını tavsiye ediyor. Mevcut aşılar, yeni varyantlara karşı etkili olup, özellikle JN.1 varyantını hedef alan yeni aşıların sonbaharda sunulması planlanıyor.

KP.3 varyantı, eczanelerden temin edilebilen hızlı testlerle tespit edilebiliyor ve testlerin güvenilirliği konusunda bir sorun olmadığı belirtiliyor. Uzmanlar, tatilcilerin hızlı testler yaptırmasını öneriyor.

Almanya ve İtalya'da enfeksiyon artışı

Robert Koch Enstitüsü'nün verilerine göre, Almanya'daki korona vakaları Haziran 2024 sonu itibarıyla önemli ölçüde arttı. Atık su izleme çalışmaları, viral yükte düşük düzeyde de olsa bir artış eğilimi gösterdi. Federal Sağlık Bakanlığı enfeksiyon verilerine göre, son 4 haftada akut solunum yolu hastalıkları nedeniyle doktora yapılan ziyaretlerin sayısı da arttı.

RKI, birçok eyalette yaz tatilinin başlamasıyla birlikte kreşlerde ve okullarda enfeksiyonların genel olarak daha az olmasını bekliyor. Ancak, 2022 ve 2023 yıllarında tatil sezonunun bitiminden sonra enfeksiyon sayısında önemli artışlar yaşandığını belirtiyor.

İtalya'da, KP.3 varyantının neden olduğu "mini yaz dalgası" sağlık uzmanlarını alarma geçirdi. i̇lmessaggero'nun haberine göre, bu yaz dalgası, özellikle tatil destinasyonlarında beklenmedik bir artışa yol açtı.

Aşı kampanyaları ve önlemler

İtalyan Bulaşıcı ve Tropikal Hastalıklar Derneği Direktörü Massimo Andreoni, maske takmanın hâlâ en önemli korunma yollarından biri olduğunu vurguluyor. Andreoni, virüsün sonbahar ve kış aylarında daha belirgin olacağını ve bu nedenle bir aşı kampanyası hazırlığının önemli olduğunu belirtiyor.

Almanya’da Daimi Aşılama Komisyonu'nun (Stiko) tavsiyelerine göre, enfeksiyon riski yüksek olan veya hastalığın ciddi seyrine yakalanma riski olan kişilerin her sonbaharda Covid-19'a karşı aşılanması gerekiyor. Daha önce, son antijen temasından en geç 12 ay sonra tekrar aşı yapılması önerilmekteydi. Ulusal Yasal Sağlık Sigortası Doktorları Birliği'nin (KBV) belirttiği gibi, şu anda Omicron'un XBB.1.5 varyantına uyarlanmış aşılar kullanılıyor. Her ne kadar bu varyant artık değiştirilmiş olsa da araştırmalar, aşıların bu yeni varyantlara karşı da etkili olduğunu gösteriyor. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), 2024 sonbaharında özellikle JN.1 varyantını hedef alan bir aşı sunmayı planlıyor.

Hızlı testlerin güvenilirliği

KP.3 varyantı, eczanelerden alınan hızlı testlerle tespit edilebiliyor ve testlerin güvenilirliği konusunda bir sorun olmadığı belirtiliyor. Moleküler Biyolog Dr. Ulrich Elling, tatilcilerin hızlı testler yaptırmasını tavsiye ediyor. Haziran ayında yaptığı açıklamada, KP.3'ün İspanya'da yaygın olduğunu ve tatilcilerin test yaptırmasının önemli olduğunu belirtmişti.

Geri Dön 17 Temmuz 2024 Çarşamba Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN