Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya'da kriz: Dev firma fabrika kapatıyor - 4 Eylül 2024 Oktan Erdikmen
Ekrem İmamoğlu özel röportaj: Oy vermek gurbetçilerin hakkı - Oktan Erdikmen
Almanya'da suça karışana sınır dışı - Haftanın Yorumu 44. Bölüm Oktan Erdikmen
31 Temmuz 2024 Çarşamba

Seçim yasası reformuna Anayasa Mahkemesi engeli

Anayasa Mahkemesi, milletvekili sayısının 630'a düşürülmesine karar verdi ancak yasanın bazı bölümlerini Anayasaya aykırı buldu.

Federal Anayasa Mahkemesi, Federal Meclis'teki milletvekili sayısının 734'ten 630'a düşürülmesine karar verdi. Ancak mahkeme, yüzde 5 barajını aşamayan partilerin en az 3 seçim bölgesinde kazandıkları milletvekilleriyle meclise girmelerini engelleyen düzenlemeyi iptal etti.

Seçim yasasında değişiklikler

Federal Meclis, Mart 2023'te koalisyonun oylarıyla yeni seçim yasasını kabul etmişti. Reformun amacı, Federal Meclis'in sürekli genişlemesini durdurmaktı. Ancak Federal Anayasa Mahkemesi, yüzde 5 barajını aşamayan partilerin Meclis'e girmesini engelleyen düzenlemeyi Anayasaya aykırı buldu. Mahkeme, yüzde 5 barajı ve temel yetki maddesinin geçici olarak uygulanmasına karar verdi. Bu, bir partinin 3 kez doğrudan milletvekili seçilmesi durumunda Meclis'e girebileceği anlamına geliyor.

Federal Anayasa Mahkemesi, kararını yayımlamayı planladığı saatten 12 saat önce internet sitesinde duyurdu. Anayasa Mahkemesi Başkan Yardımcısı Doris König, bunun teknik bir hata olabileceğini belirtti ve konunun araştırıldığını söyledi.

Birlik: Trafik ışığına atılmış bir tokat

CDU'lu siyasetçi Günter Krings, kararın trafik ışığı hükûmeti için büyük bir yenilgi olduğunu söyledi. CSU'lu Andrea Lindholz ise kararın küçük partiler, bölgesel partiler ve CSU için olumlu olduğunu belirtti. Bavyera Başbakanı ve CSU lideri Markus Söder de kararı memnuniyetle karşıladı ve "Bu, CSU ve Bavyera için açık bir başarı ve trafik ışığına atılmış bir tokat" dedi.

Sol Parti ve AfD'nin görüşleri

Sol Partili Gregor Gysi, yeni bir Seçim Yasası'nın kabul edilmesini beklediğini ifade etti. Gysi, seçimlere doğrudan adaylar gösterildiğini ve hangi Seçim Yasası'nın geçerli olduğunun hızlı bir şekilde bilinmesi gerektiğini söyledi. AfD Başkan Yardımcısı Stephan Brandner, Federal Meclis'in boyutunda mümkün olan küçülmeye önemli tasarrufların eşlik ettiğini belirtti ve "Mahkemenin SPD, Yeşiller ve FDP tarafından hazırlanan Seçim Yasası’nın bazı bölümlerinin Anayasaya aykırı olduğuna hükmetmesi trafik ışığı hükîmetine yeni bir tokat" dedi.

Trafik ışığı kararı yenilgi olarak görmüyor

Trafik ışığı koalisyonu, Federal Anayasa Mahkemesi'nin kararını yenilgi olarak görmüyor. SPD Meclis Grup Başkan Yardımcısı Dirk Wiese, "Alman Federal Meclisi'nin küçültülmesi başarılı ve Anayasaya uygun." dedi. Yeşiller Partisi lideri Britta Haßelmann, "Reformumuz, yeni Seçim Yasamız Karlsruhe’de de geçerli." diye konuştu. FDP Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Konstantin Kuhle, "Federal Meclis'in boyutunun küçültülmesi kararı, reformu tamamen doğruluyor" dedi.

Geri Dön 31 Temmuz 2024 Çarşamba Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN