AVRUPADAN Youtube Video
Otomobil sektörünü işten çıkarmalar bekliyor
Alman otomotiv endüstrisinde ciddi işten çıkarmalar gündemde. Önümüzeki beş yılda, her 5 şirketten 3'ü işten çıkarmalar planlıyor.
Yönetim danışmanlığı şirketi Horváth'ın Alman Basın Ajansı'na (DPA) sunduğu bir ankete göre, şirketlerin yüzde 59'u önümüzdeki 5 yıl içinde işten çıkarmayı planlıyor. Bu şirketlerin yüzde 14'ü ise önemli bir azalma bekliyor. Sadece yüzde 15'i iş gücünü artırmayı umuyor.
Horváth raporunda, yüksek maliyetler ve Çin'den gelen yeni rekabet baskısının ana nedenler arasında olduğu belirtildi. Horváth'ın ortağı Frank Göller, üretimin giderek otomobillerin satıldığı bölgelerde gerçekleştiğini ve Almanya'daki fabrikaların tam kapasite çalışmadığını belirtti. Maliyet baskısı nedeniyle birçok üreticinin tasarruf programları ve işten çıkarmalarla tepki verdiğini söyledi.
Raporda, Almanya ve Batı Avrupa dışındaki bölgelerde personel sayısının arttığına dikkat çekildi. Şirketlerin yüzde 75'i Hindistan'da, yüzde 60'ı Çin'de ve Doğu Avrupa'da kapasite artırıyor. Kuzey ve Güney Amerika ile Asya'da da büyüme görülüyor.
Ancak, yatırımların büyük bir kısmı hâlâ Almanya'ya akıyor. Göller, Almanya merkezli şirketlerin küresel yatırımlarının en az dörtte birinin hâlâ Almanya'ya aktığını belirtti.
Diğer sektörlerde de işten çıkarmalar sürüyor
Rusya-Ukrayna savaşının etkileri, yüksek faiz oranları ve azalan tüketici talebi, Avrupa'da işten çıkarmaları artırıyor. Bankacılık, ilaç ve perakende sektörlerinde işe alımlar donduruluyor veya işten çıkarmalar yaşanıyor. Alman çelik üreticisi Thyssenkrupp 450 personeli işten çıkaracak. Belçikalı metal geri dönüşüm şirketi Umicore, 2027'ye kadar otomotiv katalizörleri bölümünde yüzde 14'lük azalma planlıyor. Alman ilaç ve kimya şirketi Bayer ve Curevac, iş gücünü azaltma planlarını duyurdu. BASF, Finlandiya'daki Harjavalta fabrikasında işten çıkarmaları değerlendiriyor. Upm-Kymmene, Almanya'daki bir gazete kağıdı fabrikasını kapatacak ve 345 kişiyi etkileyecek.
Geri Dön 19 Temmuz 2024 Cuma Önceki Yazılar