AVRUPADAN Youtube Video
Muhalefetten ‘turbo vatandaşlık’ tepkisi
Almanya'da ikamet süresini kısaltan yeni Vatandaşlık Yasası, başvurularda artışa neden olurken, muhalefet bilgi eksikliği ve veri yetersizliği konusunda hükûmeti eleştiriyor.
Almanya’da 27 Haziran'da yürürlüğe giren yeni Vatandaşlık Yasası, vatandaşlık için gerekli ikamet sürelerini kısalttı. “Turbo vatandaşlık” olarak adlandırılan bu yasa, başvuru için gereken süreyi 8 yıldan 5 yıla düşürdü. Ayrıca, Almanca'yı C1 seviyesinde konuşabilenler ve gönüllü faaliyetlerle topluma katkıda bulunanlar, 3 yıl sonunda başvuru yapma hakkı elde ediyor.
Muhalefetten sert eleştiriler
Muhalefet, yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte hükûmetin vatandaşlık başvuruları konusunda yeterli bilgiye sahip olmamasını eleştiriyor. CDU İçişleri Uzmanı Alexander Throm, bu yasayı “toplum üzerinde en geniş kapsamlı olumsuz sonuçları olan trafik ışığı yasası” olarak tanımladı. CDU’lu Christoph Ploß da, hükûmetin başvurularla ilgili verilere sahip olmamasını eleştirerek, "Bu, ciddi bir hata ve acilen düzeltilmeli" dedi.
Federal düzeyde veri eksikliği
Hükûmetin, vatandaşlık başvurularıyla ilgili federal düzeyde bir veri toplamadığı belirtiliyor. Ancak, eyaletler ve belediyeler bu verilere yerel düzeyde sahip. Örneğin, Bavyera’da Haziran ayında vatandaşlığa kabul başvuruları yüzde 50, Temmuz ayında ise yüzde 36 arttı. Hessen'de Temmuz ayında başvurular yüzde 42 oranında yükseldi. Bremen’de, 2024 yılında 2023’e kıyasla iki kat daha fazla başvuru bekleniyor. Hamburg, Ağustos ayında 1.262 başvuru ile yüzde 19'luk bir artış kaydetti.
Vatandaşlık başvurularında artış bekleniyor
Federal İstatistik Dairesi'ne göre Almanya’da yaklaşık 11 milyon yabancı yaşıyor. Bu kişilerin 5 milyonunun en az 10 yıldır ülkede ikamet ettiği tahmin ediliyor. Geçen yıl 157 ülkeden 200 binden fazla kişi Alman vatandaşı oldu. En çok başvuru yapan ülkeler arasında Suriye ilk sırada, Türkiye ise ikinci sırada yer aldı. Yeni yasanın özellikle Suriye, Türkiye ve Irak'tan gelenler için avantajlı olması bekleniyor. Ayrıca, Brexit sonrası AB’ye erişim sağlamak isteyen İngilizlerin de Alman vatandaşlığına ilgisinin artabileceği öngörülüyor.
Geri Dön 24 Ekim 2024 Perşembe Önceki Yazılar