AVRUPADAN Youtube Video
Milyarlarca avroluk gizli savaş planı
Almanya, Rusya tehdidine karşı milyarlarca avroluk savunma planları yapıyor. Ancak hazırlıkların yetersiz olduğu ve geciktiği belirtiliyor.
Almanya, 2029 yılında Rusya'dan gelebilecek olası bir saldırıya karşı hazırlık yapıyor. Federal Savunma Bakanlığı ve Federal İçişleri Bakanlığı, “acil duruma hazırlık” planları kapsamında alınması gereken önlemleri ve bunların maliyetini açıkladı.
Sivil savunma için 10,3 milyar avro
Sivil savunma sisteminin güçlendirilmesi için 10,3 milyar avro bütçe ayrılması gerekiyor. Plan kapsamında gıda rezervlerinin artırılması ve içme suyuna erişimin güvence altına alınması öncelikli. Teknik Yardım Ajansı ve Sivil Savunma Federal Dairesi, bu konuda sorumluluk alacak.
Siber güvenlik için 6,3 milyar avro
Kritik altyapıların korunması ve dezenformasyonla mücadele için 6,3 milyar avro ek bütçe gerekli. Belgede, istihbarat servisleri ile Federal Kriminal Dairesi'nin (BKA) teknolojik altyapılarının güçlendirilmesi gerektiği belirtiliyor. Önemli verilerin birden fazla yedek merkezde saklanması planlanıyor.
Sınır koruması için 1,9 milyar avro
Savunma durumunda sınır güvenliği için insansız hava araçları, çok amaçlı helikopterler ve acil durum araçları tedarik edilecek. Bu önlemler için yaklaşık 1,9 milyar avro bütçe öngörülüyor.
Planlar uygulamada gecikiyor
Ağustos 2024'te hazırlanan gizli savaş planı hâlâ uygulanmaya başlamadı. Bakanlık Sözcüsü, Bild'e verdiği demeçte, ihtiyaçların yeniden değerlendirilmediğini ve bu konunun gelecek yasama döneminde tartışılacağını ifade etti.
Uzmanlar uyarıyor
Eski BND Başkan Yardımcısı Arndt Freytag von Loringhoven, "Putin’in Almanya’ya Saldırması" kitabında, zamanın daraldığını ve hazırlıkların hızlanması gerektiğini vurguladı. CSU Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Andrea Lindholz ise Federal İçişleri Bakanı Faeser’in sivil koruma sorununu ihmal ettiğini söyledi.
"Alman ordusunun durumu yetersiz"
Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer, Alman ordusunun beş yıl içinde savaşa hazır hâle gelmesi gerektiğini belirtti. Ancak Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü’nün raporu, ordunun mevcut hazırlık hızının çok yavaş olduğunu ortaya koydu. Silahlanma stoklarının tamamlanmasının yıllar süreceği, buna karşılık Rusya'nın aynı stoğu 6 ayda üretebileceği kaydedildi.
"Savunma bütçesi artırılmalı"
Araştırmacı Guntram Wolff, NATO’nun caydırıcılığını kaybettiğini ve Almanya’nın savunma harcamalarını artırması gerektiğini söyledi. Enstitü Başkanı Moritz Schularick ise barışın ancak Rusya’nın Ukrayna savaşını kazanamayacağını anladığında mümkün olacağını ifade etti. Schularick, Almanya’nın yılda en az 100 milyar avroluk savunma bütçesi ayırmasının şart olduğunu belirtti.
Geri Dön 14 Ocak 2025 Salı Önceki Yazılar