AVRUPADAN Youtube Video
Kreşlerde uzman personel sıkıntısı büyüyor
Almanya’da kreşlerde uzman personel eksikliği artıyor. Çalışanlar iş yükü nedeniyle tükenmişlik yaşarken, eğitimde kalite tehlikeye girdi.
Almanya’da kreşlerde uzman personel eksikliği giderek derinleşiyor. Bertelsmann Vakfı’nın raporuna göre, pedagojik formasyonu olmayan çalışanların sayısı artarken, doğu eyaletleri bu alanda daha iyi bir tablo sergiliyor.
Uzman personel oranında büyük düşüş
2017 yılında kreş çalışanlarının yüzde 41’inin en az yüzde 82,5’i pedagojik eğitim almıştı. Ancak bu oran 2023’te yüzde 32’ye geriledi. Federal Aile Bakanlığı, bu oranı uzun vadede yüzde 85’e çıkarmayı hedefliyor.
Doğu Almanya önde
Doğu eyaletleri uzman personel oranında daha başarılı bir performans sergiliyor. Thüringen’de çalışanların yüzde 89’u gerekli standartları karşılarken, Berlin’de bu oran yüzde 35’e düşüyor. Batı Almanya’da ise durum daha kötü; örneğin, Bavyera’da bu oran yalnızca yüzde 3.
Yetersiz personel sayısı artıyor
Birçok eyalette eğitimci, sosyal pedagog veya çocuk pedagogu gibi niteliklere sahip olmayan kişiler kreşlerde görev alıyor. Baden-Württemberg’de ebe veya konuşma terapistleri, Niedersachsen’de ise emekliler ve ebeveynler bu boşluğu doldurmaya çalışıyor.
Çalışanlar tükenmişlik yaşıyor
Kreş çalışanlarının yarısı, iş yükü nedeniyle her gün aşırı yorgun hissettiğini belirtiyor. Çalışanların yüzde 25’i, işi kısa veya orta vadede bırakmayı düşündüğünü ifade ediyor. Bu oran, özellikle 26-30 yaş arası çalışanlar arasında yüksek.
Eğitimde kalite tehlikede
Uzmanlar, çocuklarla çalışmanın pedagojik bilgi ve deneyim gerektirdiğini vurguluyor. Kalifiye personel oranındaki düşüşün kalıcı olmaması gerektiği belirtiliyor. Ancak personel açığı nedeniyle bazı eyaletlerde geçici çözümlere başvuruluyor.
Geri Dön 06 Aralık 2024 Cuma Önceki Yazılar