AVRUPADAN Youtube Video
Koalisyonda yeni çatlak: Emeklilik Paketi II
Almanya'da koalisyon içinde Emeklilik Paketi II üzerinde, hâlen bir uzlaşma sağlanamadı. Ana muhalefetteki CDU ise, paketin tamamen rafa kaldırılmasından yana.
Almanya'da 21 milyon emekli, 1 Temmuz itibarıyla maaşlarında yüzde 4,57 oranında artış görecek. Bu artışla, 1.000 avro maaş alan bir emekli, ayda 45,70 avro daha fazla alacak. Ancak, hükûmetin üzerinde anlaştığı yeni Emeklilik Paketi II, hâlen tartışma konusu.
Koalisyon hükûmeti, Emeklilik Paketi II'ye ilişkin kabine oylamasını erteledi. Maliye Bakanı Christian Lindner (FDP), Çalışma Bakanı Hubertus Heil (SPD) ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck (Yeşiller) bu reform üzerinde aylar önce anlaşmalarına rağmen; Lindner, emeklilik sigortası reformunun tamamlanmadığını belirtti. Lindner, daha fazla katkı değerlendirme limiti ve insanların daha uzun süre çalışmaları için teşviklerin sunulması gerektiğini ifade etti. Maliye Bakanlığı, kabine oylamasını mayıs ayında planlıyor.
CDU: Emeklilik Paketi tamamen rafa kaldırılmalı
Kuzey Ren-Vestfalya'nın Çalışma, Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Karl-Josef Laumann (CDU), planlanan Emeklilik Paketi'nin tamamen rafa kaldırılması gerektiğini savundu. Laumann, emeklilik reformunun yanlış olduğunu ve daha mantıklı, uzun vadeli bir perspektifin düşünülmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, "kuşak sermayesi" konusunda şüphelerini dile getirerek, bu uygulamanın riskli olduğunu ifade etti.
10 milyondan fazla emekli yoksulluk sınırının altında
Federal Sosyal İşler Bakanlığı'nın verilerine göre, Almanya'daki yasal emeklilerin yüzde 54.3'ü (10,1 milyon kişi) yoksulluk sınırının altında, yani ayda 1.100 avronun altında maaş alıyor. Buna karşın, 12,4 milyon kişi ayda 1.300 avro emekli maaşı almakta. BSW lideri Sahra Wagenknecht, Almanya'nın milyonlarca yaşlı insanı yoksulluğa sürüklediğini belirterek, 2025 federal seçimleri sırasında Almanya'daki emeklilik sistemi hakkında referandum yapılması çağrısında bulundu.
Kuşak sermayesi
Kuşak sermayesi, genellikle bir kuşağın birikimlerini veya varlıklarını ifade eder. Bu terim, geniş anlamda, bir kuşağın ekonomik değerlerini, maddi birikimlerini veya finansal kaynaklarını temsil ediyor. Özellikle finans ve ekonomi alanında, kuşak sermayesi, bir kuşağın toplam varlık değerini veya bu varlıkların bir sonraki kuşağa aktarılma potansiyelini ifade etmek için kullanılıyor.
Emeklilik reformu kapsamında, emekli maaşlarının bir kısmının tahvillere ve fonlara yatırılması planlanıyor. Bu sayede, emeklilik kasasında biriken para yatırımlarla değerlendirilecek ve eğer yatırımlar başarılı olursa, emeklilere daha yüksek maaş ödenebilecek. Ancak aksi durumda, yani yatırımların başarısız olması hâlinde ne olacağı konusunda belirsizlikler bulunuyor. Laumann da bu belirsizlikten duyduğu endişeyi dile getirdi.
Geri Dön 11 Mayıs 2024 Cumartesi Önceki Yazılar