Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
01 Kasım 2023 Çarşamba

Kasım ayında neler değişecek?

Almanya, kasım ayına bir dizi değişiklikle giriyor. İşte bu ayı bekleyen değişiklikler...

Kasım ayında neler değişecek?

Nitelikli iş gücü göçüne kolaylık: Avrupa Birliği dışından (üçüncü ülke vatandaşları) nitelikli iş gücünün Almanya'ya gelişini kolaylaştıracak. Yeni Göç Yasası’nın Kasım ayından itibaren 3 kademeli olarak yürürlüğe girmesi planlanıyor. Alman hükÛmetinin geçtiğimiz temmuz ayında onayladığı yeni "Nitelikli İş Gücü Göçünü Geliştirme Yasası" Kasım 2023, Mart 2024 ve Haziran 2024 tarihlerinde, üç aşamada uygulamaya konulacak. 

Kasım 2023’ten itibaren yenilikler

Yüksek okul diplomalı nitelikli işçilerin üçüncü ülkelerden AB mavi kart (Blauen Karte EU) ile Almanya’ya göç etmesi için fırsatlar artırılacak. Örneğin gelir sınırları önemli derecede düşürülecek, kişi sayısı artırılacak, meslek listesi genişletilecek, kısa ve uzun süreli hareketlilik sağlanacak ve aile birleşimi kolaylaştırılacak. Bilişim teknolojileri (IT) uzmanları ilgili mesleki deneyimleri varsa AB mavi kartı diploma olmadan da alabilecek.

Mesleki eğitimi veya akademik eğitimi olan nitelikli işçiler tüm koşullar karşılandığı takdirde ileride oturum izni almaya hak kazanacak. Nitelikli mesleki diploması veya yüksek okul diploması olan nitelikli işçiler düzenlemeye tabi olmayan alandaki herhangi bir nitelikli işi yapabilecek. Eğitim ve istihdam artık birbiriyle ilgili olmak zorunda olmayacak. Ayrıca profesyonel sürücülerin istihdamı kolaylaştırılacak.

Mart 2024’ten itibaren yenilikler

Mesleki denklik için oturum: Almanya‘da adaptasyon yeterlilik kursuna veya telafi programına katılanlar ülkeye giriş yapabilecek ve maksimum üç yıl kalabilecek. Nitelikli işçi adayı aynı zamanda haftada 20 saate kadar yarı zamanlı olarak çalışabilecek.

Yeni denklik ortaklığı ile üçüncü ülkelerdeki kişiler önce ülkeye giriş yapabilecek ardından Almanya’da diploma denklik işlemlerini yapabilecek: Ülkeye girişten sonra denkliğe başvurma ve yeterlilik de dahil denklik sürecini aktif biçimde takip etme sorumluluğu nitelikli işçi adayı ve işverenindedir. Oturum bir yıl için geçerlidir ve üç yıla kadar uzatılabilir.

Diploma denklik işlemleri için yetkili kurum bir yeterlilik değerlendirmesi sunduğunda nitelikli işçi adayı ülkeye girebilecek ve altı aya kadar kalabilecek.

Mesleki deneyimi olan kişiler tüm düzenlemeye tabi olmayan meslekler için ülkeye giriş yapabilecek. Ön koşullar eğitim alınan ülkede tanınan mesleki diploma veya yüksek okul diploması ve istenen meslekte en az iki senelik deneyimdir. Ülkede tanınan diplomaya alternatif olarak belirli koşullarda Alman Dış Ticaret Odası’ndan alınan bir diploma da yeterlidir. Mesleki yeterliliğin Almanya’da resmi denkliği gerekli değildir. IT uzmanlarının da diplomaya ihtiyacı yoktur.

Diğer değişikliklere ise hemşirelerin iş piyasasına erişimi, yabancı nitelikli işçiler için yerleşme izni, aile birleşiminde kolaylık ve öğrenciler ile stajyerlerin istihdamı dahildir.

Haziran 2024’ten itibaren yenilikler

Üçüncü ülkelerin vatandaşları yeni iş arama için fırsat kartı ile ülkeye giriş yapabilecek. Burada mesleki denklik bir rol oynayabilir: Çünkü tam denkliği olan nitelikli işçiler fırsat kartını başka koşul gerekmeden alabilirler. Diğer herkesin nitelikli, eğitim alınan ülke tarafından tanınan mesleki diploma veya yüksek okul diploması sunması gerekir. Alternatif olarak belirli koşullarda Alman Dış Ticaret Odası’ndan alınan bir diploma da geçerli olur. Ayrıca temel Almanca (A1 CEFR seviyesi) veya İngilizce (B2 CEFR seviyesi) gereklidir. Ek olarak bir puanlama sistemine göre en az altı puan alınmalıdır. Puanlar mesleki yeterlilik, dil bilgisi, mesleki deneyim, Almanya’yla ilişki ve yaş gibi kriterlere göre verilir. Mesleki denklik burada da rol oynayabilir: Kısmi denkliği olan nitelikli işçiler bunun için dört puan alır.

Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Sırbistan vatandaşlarına yönelik Batı Balkan Yönetmeliği’nin süresi sınırsız hale getirilecek ve kota yılda 50.000 işçiye çıkarılacak.

Kimlik ve pasaport başvuruları kolaylaşıyor: Kasım 2023’ten itibaren yeni kimlik belgeleri (kimlik kartı, pasaport…) daha hızlı ve kolay bir şekilde almak mümkün olabilecek. Federal İçişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre; yeni prosedür Kasım 2023'ten Mayıs 2025'e kadar kademeli olarak uygulamaya konulacak. Kimlik kartları, pasaportlar vb. işlemler için dijital PIN başvurusu ve kullanımı sürecinde önemli değişiklik var. Daha önce Vatandaşlık Dairesi’ne gitmeyi gerektiren işlemler artık çevrimiçi olarak mümkün olacak. Kimlik kartına başvurduktan yaklaşık 2 hafta sonra, PIN kodunun yer aldığı bir mektup iletilecek. Artık bunu daha önce olduğu gibi Vatandaşlık Dairesi’ne bir imzayla onaylamanıza gerek yok; bunu yalnızca bir tıkla onaylayabileceksiniz. 

Yeni düzenleme ile Kasım 2023’ten itibaren, pasaportlar ve kimlik kartları özel otomatlardan (Ausweisabholautomaten) randevusuz alınabilmek mümkün olacak. Çalışma şekli bir postaneye benzeyen bu otomatlarda, ilgili belgeler teslim alınmaya hazır olduğunda, sorumlu makam tarafından yapılacak bilgilendirmede size kişisel şifre verilecek. Bu şifre ile otomatlardaki güvenli dolabı açıp belgesinizi alabileceksiniz.

Ayrıca Kasım 2024’ten itibarense İçişleri Bakanlığı'na doğrudan sevkiyatın yasal altyapısı oluşturulacak. Böylece seyahat kimliğiniz dilerseniz ücret karşılığında doğrudan kayıtlı adresinize gönderilecek.

Mayıs 2025’ten itibaren ise, yeni kimlik belgelerinde sadece dijital biyometrik fotoğraflar kabul edilecek. Artık basılı görseller kabul edilmeyecek. Böylece hükümet kimlik tespitinin daha güvenli ve hızlı olmasını amaçlıyor.

Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, ”Ülkemiz adım adım daha dijital hale geliyor. İnsanların hayatlarını kolaylaştırmak, değerli zamandan tasarruf etmek, evrak işlerine son vermek ve idari prosedürlerden kaçınmak istiyoruz. Şu anda kabul edilen düzenlemelerle vatandaşlarımızın kimlik başvurusu ve kimlik belgelerini almalarını kolaylaştırıyoruz. Aynı zamanda sorumlu yerel yönetimlerin de bu süreçleri daha hızlı ve dolayısıyla daha verimli bir şekilde işleyebilmesini sağlıyoruz.” dedi.

Motorlu taşıt sigortası (Kfz-Versicherung) değişikliği: Araç sigortasını değiştirmek için son tarih 30 Kasım. Fesih süresinin bitiminden bir ay önce bildirimde bulunulması gerekiyor. İptal edilmediği takdirde kasko otomatik olarak bir yıl daha uzatılıyor. Uzmanlar, karar vermeden önce farklı sigorta şirketlerinin fiyatlarını dikkatlice karşılaştırılmasını tavsiye ediyor.

Vergi avantajından faydalanmak için son tarih 30 Kasım: Vergi iadesinden daha erken yararlanmak için gelir vergisi indirimine (Lohnsteuerermäßigung) başvurabilirsiniz. Prensip olarak bu her zaman mümkündür, ancak başvurunun 2023 yılının tamamı için geriye dönük olarak uygulanması halinde 30 Kasım 2023 tarihine kadar vergi dairesine (Finazamt) ulaşması gerekiyor. Bu da, Kasım ve Aralık aylarında brüt gelirden daha fazla net gelir edeceğiniz anlamına geliyor.

Yeni grup emekli olacak: Kasım 2023'te 2 Kasım 1957 ile 1 Aralık 1957 tarihleri arasında doğan herkes emeklilik hakkına sahip olacak. Engellilik derecesi en az 50 olan herkes, 2 Şubat 1962 ile 1 Mart 1962 tarihleri arasında doğmuş olması halinde, ağır engelli yaşlılık aylığını erken alabilecek. 35 yıllık sigortalılığı tamamlamış olmanız koşuluyla emeklilik kesintisi yüzde 10,8 olacak.

“63 yaş emekliliği” adı verilen bu haktan yararlanmak isteyenler, doğum günleri 2 Ekim 1960 ile 1 Kasım 1960 tarihleri arasında ise 1 Kasım'dan itibaren bundan yararlanabilecek. O zaman ise kesinti yüzde 12 oluyor. En az 45 yıl çalışan biri, 2 Ağustos 1959 ile 1 Eylül 1959 tarihleri arasında doğmuş olmaları koşuluyla, emekli maaşını Kasım ayından itibaren kesinti yapılmaksızın alınabilecek. Almanya’da 45 sene çalışan bir kişinin, ayda 1.500 avro emekli maaşı alabilmesi için; aylık 3 bin 600 avro kazanması gerekiyor. Almanya Federal İstatistik Dairesi verilerine göre; bu yılın ilk çeyreğinde geçinemediği için devletten temel yardım alan emekli sayısı yaklaşık 685 bin. Bunların yüzde 57'sini de kadınlar oluşturuyor.

Almanya’da yaşayan emeklilere, devlet yardım veriyor. Ancak örneğin Türkiye’ye yerleşirseniz, yardım alamıyorsunuz. Üstelik emekli maaşları da vergiye tabii. Türkiye’deki harcamalarınızı, Almanya'da vergiden de düşemiyorsunuz. Senede yalnızca 10 bin avro vergiden muaf. 

Demiryolu ulaşımında aksamalar kapıda: Alman Demiryolları’nda (Deutsche Bahn) Kasım ayında yol çalışmaları ve grev tehdidi nedeniyle tren seferlerinde kısmi iptaller ve gecikmeler yaşanacak. Yol çalışmalarına ek olarak Alman Makinistler Sendikası (GDL) de Kasım ayında demiryolu trafiğini durdurma tehdidinde bulundu. GDL ile Alman Demiryolları (Deutsche Bahn) demiryolu arasındaki toplu sözleşme Ekim ayında sona eriyor. Yeni sözleşme için ilk müzakere tarihi 9 Kasım olarak planlanıyor. Ancak GDL Başkanı Claus Weselsky, gerekirse Noel sezonunda bile süresiz grevlerden çekinmeyeceklerini şimdiden duyurdu.

Bundesrat’a yeni başkan: Federal Konsey (Bundesrat) Başkanı 1 Kasım'da değişiyor. Hamburg Eyalet Başbakanı Başkanı ve Ersten Bürgermeister Peter Tschentscher'in (SPD) yerini Mecklenburg-Vorpommern Eyalet Başbakanı Manuela Schwesig (SPD) alacak. 

Eski cep telefonlara da uyarı bildirimleri gelecek: Şubat 2023'ten itibaren ek bir uygulamaya (App) gerek kalmadan cep telefonlarından acil durum uyarıl mesajı ve sinyali almak mümkündü. Ancak eski telefonlarda sorun yaşanıyordu. Kasım 2023'ten itibaren artık eski cep telefonların da acil durum uyarı mesajı alması mümkün olacak. Vodafone, Cell-Broadcast 919 aracılığı ile eski akıllı telefonlarda da bu hizmeti sunacak. Artık eski cep telefonlarının mesaj ayarlarından üç haneli mesaj kodları açılabilecek. Cep telefonunuza bağlı olarak 919 numaralı kanal burada seçilebilir veya manuel olarak girilebilir.

İndirimler başlıyor: Kasım ayında birçok perakende alışveriş mağazası ve online alışveriş platformu (Amazon vb.) 11 Kasım “Bekarlar Günü (Singles Day)”, ardından 24 Kasım “Kara Cuma (Black Friday)” ve 27 Kasım “Siber Pazartesi” (Cyber Monday) için çok cazip indirimler sunacak.

Disney+ üyeleri daha fazla para ödemek zorunda kalacak. 1 Kasım'dan itibaren tüketicilere Premium (ayda 11,99 avro), Standart (ayda 8,99 avro) ve reklamlı Standart (ayda 5,99 avro) olmak üzere 3 faklı abonelik modeli sunulacak.

FIFA oyunları kaldırılıyor: Oyun üreticisi “Electronic Arts" (EA), Kasım 2023'ten itibaren dört oyun desteğini sonlandıracak. Bu durum FIFA 18, FIFA 19 ve FIFA 20 ve FIFA 21 oyunlarını etkileyecek. Bu da artık bu oyunların çevrimiçi olarak diğer kullanıcılarla oynanmasının mümkün olmayacağı anlamına geliyor.

Atari konsolu geri dönüyor: 80'li yıllarda yaygınlaşan Atari 2600 video oyun konsolu, yeniden 17 Kasım'dan itibaren Almanya'da satışa sunulacak.

Geri Dön 01 Kasım 2023 Çarşamba Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN