AVRUPADAN Youtube Video
İsrail’e silah satışı uyarısı: Soykırım vurgusu
İsrail'e silah satışını sürdüren Almanya, silahların 'soykırımda kullanılmamasını' talep etti. Uzmanlar, bu talebin Almanya'nın soykırım tehlikesinin farkında olduğunu gösterdiğini belirtiyor.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İsrail'e silah ve mühimmat desteğinin devam edeceğini vurguladı. Scholz, Federal Meclis'teki konuşmasında, İsrail'in kendini savunabilecek bir ülke olmasını istediklerini belirtti ve geçmişte olduğu gibi silah teslimatlarının süreceğini söyledi. Ayrıca, İsrail'in bu desteğe her zaman güvenebileceğini ifade etti.
Gazze'ye insani yardım ve İran uyarısı
Scholz, Gazze'ye insani yardım erişiminin önemine dikkat çekti ve uluslararası hukuk kurallarına uyulması gerektiğini hatırlattı. İsrail'in Gazze'deki saldırıları sonucu hayatını kaybedenlerin acısının paylaşılmasının insanlık görevi olduğunu vurguladı. Scholz, İran’ın İsrail’e füze saldırılarının kabul edilemez olduğunu belirterek, bu durumun bölgeyi daha da istikrarsızlaştırabileceği uyarısında bulundu.
Almanya'nın silah satışları artıyor
Almanya, son haftalarda İsrail'e silah ve askeri malzeme satışını artırdı. Alman Haber Ajansı'na (DPA) göre, Almanya hükûmeti, 2023 yılı itibarıyla İsrail’e toplam 45,74 milyon avro değerinde silah satışına onay verdi. Son 8 haftada ise bu satışlar 31 milyon avro değerine ulaştı. Ekonomi Bakanlığı, Almanya'nın İsrail’e silah ihracatına yönelik bir yasak bulunmadığını vurguladı.
Soykırım iddiaları ve uluslararası tepkiler
Almanya Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in Gazze'de soykırım yaptığına dair bir emare bulunmadığını belirtti. Ancak, bazı uzmanlar Almanya’nın silahları soykırımda kullanılmaması yönündeki güvence taleplerini eleştirdi. Kanada Fraser Valley Üniversitesinden Dr. Mark Kersten, X hesabındaki paylaşımında, "Eğer ortağınızın 'silahlarınızla soykırım yapmayacağız' şartını imzalamasına ihtiyaç duyuyorsanız, o ortağa hiç silah göndermemeli ve satmamalısınız" ifadesini kullandı.
Güney Avustralya Üniversitesinden Dr. Juliette McIntyre de İsrail'den güvence istenmesini "böyle bir davranışın gerçekleşme riskinin olduğuna dair olağanüstü bir itiraf" olarak nitelendirdi.
"Lütfen bu silahlarla soykırım yapmayın, demek önlem değil"
McIntyre, bunun Soykırım Sözleşmesi'nin 1. maddesinin uygulanması anlamına geldiğini ve "Lütfen bu belirli silahlarla soykırım yapmayın" demenin önlem sayılamayacağını vurguladı.
Oxford Üniversitesinden Prof. Dr. Janina Dill, X hesabındaki paylaşımında, Almanya'nın İsrail'den silahları soykırımda kullanmama güvencesi istemesinin "soykırım eylemlerinin işleneceğine dair ciddi bir tehlikenin farkında olduğunu" ima ettiğini belirtti. Dill, "Silahlarımızla soykırım yapmayacağınıza söz verin" şeklindeki bir talebin, Almanya'nın soykırımı önleme yükümlülüğünü yerine getirmek için uygun bir yöntem olmadığını vurgulayarak suç işlemekte kullanacağını bilerek İsrail’e silah vermenin Almanya'yı soykırıma suç ortaklığı riskini de içerdiğini ifade etti.
Almanya uluslararası kuralları ihlal ediyor mu?
Almanya’nın İsrail’e silah ve askeri teçhizat desteği, 2008 tarihli Avrupa Konseyi Ortak Tutum Belgesi ve AB kurallarına aykırı olarak değerlendiriliyor. Bu belgeler, uluslararası insancıl hukukun ciddi ihlallerinde kullanılma riski olan askeri teçhizatların ihracatını yasaklıyor. Ayrıca Almanya, Silah Ticareti Antlaşması'na taraf olmasına rağmen, soykırım veya savaş suçlarında kullanılma riski olan silahları ihraç etmemesi gerektiği kuralını ihlal etmekle suçlanıyor.
Geri Dön 17 Ekim 2024 Perşembe Önceki Yazılar