AVRUPADAN Youtube Video
Ifo, büyüme beklentisini düşürdü
Almanya’nın 2024 büyüme tahmini, zayıf yatırım ve düşük tüketici güveni nedeniyle yüzde 0,4’ten yüzde 0,2’ye düşürüldü. İşsizlik artarken, inşaat sektörü daralmaya devam edecek.
Almanya’nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), zayıf yatırım ortamı ve tüketici güvenindeki düşüş nedeniyle ülkenin 2024 büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti.
Büyüme tahmini düşürüldü
Merkezi Münih’te bulunan Ifo, Almanya ekonomisine yönelik 2025-2026 tahminlerini güncelledi. Buna göre, enstitü 2024 için gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) büyüme beklentisini yüzde 0,4’ten yüzde 0,2’ye indirdi. Alman ekonomisinin 2026’da ise yüzde 0,8 büyümesi öngörülüyor.
Enflasyon yüksek seyrini koruyacak
Geçen yıl yüzde 2,2 olan enflasyon, şubat ayında yüzde 2,3’e yükseldi. Ifo, 2024 yılı boyunca enflasyonun ortalama yüzde 2,3 seviyesinde kalacağını tahmin ediyor. 2026’da ise enflasyonun yüzde 2’ye gerilemesi bekleniyor.
İşsizlik artacak, istihdam azalacak
Rapora göre, Almanya’da işsiz sayısının bu yıl artarak 2 milyon 889 bine çıkması bekleniyor. 2025’te ise işsizliğin yüzde 6,2’ye yükseldikten sonra 2026’da yeniden yüzde 6’ya inmesi öngörülüyor. İstihdam edilen kişi sayısının ise bu yıl 46 milyon 82 binden 46 milyon 60 bine düşmesi bekleniyor.
Bütçe açığında dalgalanma
Ifo, Alman kamu sektörünün 2023’te 118,8 milyar avro olan bütçe açığının 2024’te 93 milyar avroya gerileyeceğini, ancak 2025’te tekrar 107,8 milyar avroya yükseleceğini öngörüyor.
İnşaat sektörü daralmaya devam edecek
Yüksek faiz oranlarının etkisiyle zor durumda olan inşaat sektöründe üretimin 2024’te yüzde 0,3 oranında daralacağı tahmin ediliyor. Ayrıca, 2023’te 248,7 milyar avro olan Almanya’nın cari işlemler fazlasının bu yıl 187,8 milyar avroya, 2026’da ise 165,7 milyar avroya gerilemesi bekleniyor.
Ekonomi politikasına güven eksikliği var
Ifo, Alman ekonomisinin yapısal değişim ve belirsizlikler nedeniyle sıkıştığını belirtiyor. Raporda, sanayi faaliyetlerinde ve tüketici harcamalarında ciddi bir durgunluk yaşandığı, siparişlerde düşüş olduğu vurgulandı.
Ifo İş Döngüsü Araştırma ve Ekonomik Tahmin Müdürü Timo Wollmershaeuser, "Alman ekonomisi yerinde sayıyor. Satın alma gücü toparlanmasına rağmen tüketici güveni düşük kalıyor, şirketler yatırım yapmaktan kaçınıyor" dedi. Wollmershaeuser, güvenilir bir ekonomi politikasının yatırımları teşvik etmek için kritik önem taşıdığını belirterek, özellikle sanayideki yapısal değişimin getirdiği zorluklar karşısında şirketlerin uzun vadeli planlama yapabilmesi için güven ortamına ihtiyaç duyduğunu vurguladı.
OECD de Almanya’nın büyüme tahminini düşürdü
Tagesschau'da yer alan habere göre; Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Almanya ekonomisine ilişkin büyüme tahminini yarıya indirerek yüzde 0,7’den yüzde 0,4’e düşürdü.
OECD’nin Belirsizlikte Yönlendirme başlıklı ara dönem Ekonomik Görünüm Raporu’na göre, küresel büyüme tahmini yüzde 0,1 düşürülerek yüzde 3,1’e revize edildi. 2026’da ise küresel ekonominin yüzde 3 büyümesi öngörülüyor.
OECD, Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’nın küresel ekonomik eğilimleri takip ettiğini ve özellikle ABD’de Donald Trump yönetimiyle artan ticaret gerilimlerinden etkilendiğini belirtti. G20 ülkeleri içinde Almanya’dan daha düşük büyüme oranına sahip tek ülkenin Meksika olacağı ifade edildi.
2026 büyüme tahmini de aşağı çekildi
OECD, Almanya’nın 2026 yılı için büyüme tahminini yüzde 1,2’den yüzde 1,1’e düşürdü. Almanya ekonomisinin toparlanma sürecinin beklenenden daha uzun süreceği öngörülüyor.
Yeni koalisyonun yatırım paketi ekonomiyi canlandırabilir
OECD raporunda, Hristiyan Birlik (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarafından hazırlanan ve Yeşiller Partisi ile üzerinde anlaşmaya varılan savunma ve yatırım paketinin büyüme tahminlerinde henüz dikkate alınmadığı belirtildi.
18 Mart’ta Federal Meclis’te görüşülecek olan paket, onaylanması durumunda kamu yatırımlarını artırarak özel sektör yatırımlarını teşvik edebilir. Ancak OECD’ye göre, yatırım projelerinin hayata geçirilmesi zaman alacağından, ekonomik etkileri 2024 yılında sınırlı olacak, ancak 2026’da büyümeyi belirgin şekilde destekleyebilecek.
Geri Dön 18 Mart 2025 Salı Önceki Yazılar