Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya'da Türk ailenin evi yandı: 2 ölü - 16 Eylül 2024 Oktan Erdikmen
Ekrem İmamoğlu özel röportaj: Oy vermek gurbetçilerin hakkı - Oktan Erdikmen
Almanya'da suça karışana sınır dışı - Haftanın Yorumu 44. Bölüm Oktan Erdikmen
07 Eylül 2024 Cumartesi

Ifo: Alman ekonomisi krizde, can çekişiyor

Almanya'da Ifo, 2024 ve 2025 için büyüme tahminlerini düşürdü. Yüksek faizler ve zayıf yatırımlar ekonomiyi sıkıştırırken, ülke teknik resesyona girme riskiyle karşı karşıya.

Ifo: Alman ekonomisi krizde, can çekişiyor

Almanya’nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), 2024 ve 2025 yıllarına yönelik büyüme tahminlerini, zayıf yatırım ve sipariş durumu nedeniyle düşürdü. Münih merkezli Ifo, haziranda açıkladığı tahminlere 2026’yı da ekleyerek yeni bir güncelleme yaptı.

Ifo'nun tahminlerine göre, bu yıl için Almanya’nın gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) büyüme beklentisi yüzde 0,4’ten sıfıra, 2025 yılı beklentisi ise yüzde 1,5’ten yüzde 0,9’a indirildi. Ancak, 2026’da Alman ekonomisinin yüzde 1,5 büyümesi öngörülüyor.

İnşaat ve sanayi sektörü de daralacak

Ekonomideki zorluklar yalnızca büyüme rakamlarıyla sınırlı değil. Ifo, inşaat sektörünün bu yıl yüzde 3,1, sanayinin ise yüzde 2 daralacağını belirtiyor. Yüksek faiz oranları bu sektörlerde üretim sıkıntılarına yol açıyor.

Ifo Ekonomi Tahmin Müdürü Timo Wollmershaeuser, Almanya’nın yapısal bir kriz içinde olduğunu ve ekonominin can çekiştiğini vurguladı. Wollmershaeuser’e göre, özellikle imalat sektöründe yatırımlar yetersiz, verimlilik ise yıllardır durgun. Siparişler azalıyor, tüketiciler ise tedirgin oldukları için tasarruf yapmayı tercih ediyorlar.

Durgunluğun nedenleri

Wollmershaeuser, Almanya’da dekarbonizasyon, dijitalleşme, demografik değişim, enerji fiyatlarındaki şoklar ve Çin’in küresel ekonomideki rolü gibi faktörlerin iş modellerini zorladığını ve şirketleri üretim süreçlerini yeniden düşünmeye ittiğini ifade etti. İmalat sektöründe yatırımların düşmesi ve nüfusun yaşlanması, üretkenlikteki durgunluğun başlıca nedenleri olarak öne çıkıyor.

Alman ekonomisi ise artan faiz oranları ve yapısal değişimlerin etkisiyle büyüme konusunda zorluk yaşıyor. Yılın ikinci çeyreğinde yatırımların azalmasıyla ekonomi yüzde 0,1 oranında küçüldü. Almanya Merkez Bankası, üçüncü çeyrek için de düşük büyüme öngörüyor. Ifo ise daha büyük bir küçülmenin mümkün olduğunu belirtiyor. Üçüncü çeyrekte de küçülme olursa, Almanya teknik olarak resesyona girmiş olacak.

Alman hükûmeti ise bu yıl ekonomide yüzde 0,3 oranında bir büyüme bekliyor.

Geri Dön 07 Eylül 2024 Cumartesi Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN