AVRUPADAN Youtube Video
Hastane reformuna eyaletlerden yeşil ışık
Almanya'da hükûmet, modern ve ihtiyaç odaklı hasta bakımı için gerekli reformları başlatma konusunda adım attı.
SPD'li Sağlık Bakanı Karl Lauterbach tarafından hazırlanan yeni hastane reformu üzerinde eyaletler anlaşmaya vardı. Hastanelerin yeniden yapılanması konusunda eyalet sağlık bakanları temelde anlaştı. 14 eyalet reform lehine oy kullanırken, Bavyera karşı çıktı ve Schleswig-Holstein çekimser oy kullandı. Lauterbach, "Tekrar odak noktası ekonomi değil, hastalar olmalı" dedi.
Lauterbach: Sağlık sisteminde bir devrim
Hastane reformunu Bakan Lauterbach, sağlık sisteminde bir devrim olarak nitelendirirken, Alman Hastaneler Birliği Başkanı Gerald Gass ise paketin hayal kırıklığı yarattığını söyledi. Alman Tabipler Birliği Başkanı Klaus Reinhardt ise, federal ve eyalet hükûmetlerinin sağlık çalışanlarını, hastaneleri ve sağlık sigortası şirketlerini yasal bir zeminde sürece dahil etmesinden memnuniyet duyduklarını ifade etti.
Sigorta şirketleri mutlu
Sağlık sigortası şirketleri de sonuçtan memnun. AOK'dan yapılan açıklamada, vasıflı personel eksikliğinin artması ve açıkça görülen kalite sorunları göz önüne alındığında reformun kaçınılmaz olduğu belirtildi. Sosyal Dernek (VdK) ise kliniklerde tedavi kalitesi konusunda hastalar için daha fazla şeffaflık sağlanacak olmasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.
Reforma göre, hastaneler artık sadece tıbbi vaka sayısına göre finanse edilmeyecek. Bu da hastaneler üzerindeki mali baskıyı azaltacak. Hastanelerin 3 kategoriye ayrılması planlanıyor ve kliniklerin belirli tedavilerde uzmanlaşarak hastaların daha kaliteli bir tedavi alması hedefleniyor.
Lauterbach, 'hastane reformu' ile, yapı ve finansal olarak zor durumda olan birçok hastanenin hayatta kalmasını sağlayacağının altını çizmiş ve bu reformun yapılmaması halinde hastanelerin yüzde 25'inin kapanabileceği uyarısında bulunmuştu.
Ne olmuştu?
Korona pandemisi, birçok ülkede olduğu gibi Almanya'da da sağlık hizmetleri, çalışanlar ve hastaneler üzerinde büyük bir baskı oluşturmuştu. Bu baskı, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası ortaya çıkan enerji kriziyle daha da arttı. Almanya'daki 1.900 hastanenin %60'ı büyük mali sorunlarla karşı karşıya bulunuyor. Hastanelerdeki eski ekipmanlar, personel eksikliği, uzun acil servis bekleme süreleri, düşen tedavi kalitesi ve fazla bürokrasi gibi sorunlar dile getiriliyor.
Geri Dön 11 Temmuz 2023 Salı Önceki Yazılar