AVRUPADAN Youtube Video
Gençlerin en büyük korkusu: Savaş, terör, ekonomik kriz
Hamburg’da yapılan araştırma, pandemi sonrası çocuk ve gençlerin psikolojik sağlığının hâlâ endişe verici olduğunu, özellikle yalnızlık ve gelecek kaygılarının arttığını ortaya koydu.
Hamburg-Eppendorf Üniversite Hastanesi'nde yapılan COPSY araştırması, çocuk ve gençlerin psikolojik sağlığının pandemiden sonra kısmen iyileştiğini ancak pandemi öncesine kıyasla hâlâ kötü olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre, gençlerin önemli bir kısmı hâlâ ruhsal sorunlar ve kaygılarla mücadele ediyor.
Gençlerin ruhsal durumu alarm veriyor
Araştırmada, gençlerin yüzde 21’i yaşam kalitesinin düşük olduğunu, yüzde 22’si psikolojik sorunlar yaşadığını ve yüzde 23’ünün kaygı belirtileri gösterdiğini belirtti. Özellikle yalnızlık hissi yaygın. Gençlerin yüzde 21’i kendini yalnız hissettiğini ifade ederken, bu oran pandemi öncesindeki yüzde 14’ün oldukça üzerinde.
Gelecek kaygısı yaygın
Çocuklar ve gençler, savaş, terör, ekonomik kriz ve iklim değişikliği gibi küresel sorunlardan büyük endişe duyuyor. Araştırmaya göre, savaştan endişe duyanların oranı yüzde 72, terörden korkanların oranı yüzde 70, ekonomik krizden çekinenlerin oranı yüzde 62 ve iklim değişikliğinden endişe duyanların oranı yüzde 57. Buna karşılık, pandemiye dair endişelerin azaldığı gözlemlendi.
Sosyal medya gençler için stres kaynağı
COPSY araştırması, gençlerin üçte birinin (yüzde 32) sosyal medyada krizlerle ilgili stresli ve filtrelenmemiş haberlerle düzenli olarak karşılaştığını gösteriyor. Ayrıca, gençlerin yüzde 20’si sosyal medyada dışlanma ve aşağılanmaya maruz kaldığını ifade etti. Araştırmacılar, çocukların ve gençlerin medya kullanımı konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.
Geri Dön 06 Aralık 2024 Cuma Önceki Yazılar