AVRUPADAN Youtube Video
‘Fırsat Kart' deva olmadı
Almanya'nın nitelikli iş gücünü çekmek için başlattığı Fırsat Kartı programı, beklentilerin altında kaldı. Başvurular, hükûmetin hedeflediği sayıya ulaşamadı.
Almanya, artan iş gücü açığını kapatmak amacıyla haziran ayında hayata geçirdiği Fırsat Kartı (Chancenkarte) ile yabancı nitelikli iş gücünü çekmeyi hedefledi. Ancak, bu programa ilgi, hükûmetin beklentilerinin oldukça altında kaldı.
Başvurular beklentilerin çok altında
Bild gazetesinin Federal İçişleri Bakanlığı verilerine dayandırdığı haberine göre, haziran-eylül ayları arasında Fırsat Kartı'na yaklaşık 2 bin 360 yabancı başvurdu. Bu, ayda ortalama 600 başvuru anlamına geliyor. Oysa, hükûmetin beklentisi, ayda 2 bin 500 başvuru ve üç aylık dönemde 10 bin başvuru olması yönündeydi. Başvuruların büyük kısmı Hindistan, Çin ve Türkiye'den geldi. Türkiye’yi, Pakistan ve Tunus takip etti.
Fırsat Kartı nedir?
Fırsat Kartı, AB üyesi olmayan ülkelerden nitelikli iş gücünün Almanya'ya iş aramak amacıyla gelmesine olanak tanıyor. Başvuru sahiplerinin Almanya'ya giriş yapabilmesi için belirli bir iş sözleşmesi sunmaları gerekmiyor. Bu kart, uzman olarak tanınan kişilere veya puan sistemine göre en az altı puan toplayanlara veriliyor. Ayrıca, başvuranların geçimlerini kalış süresi boyunca garanti altına almaları gerekiyor.
Fırsat Kartı şartları ve avantajları
Fırsat Kartı, başvuru sahiplerine Almanya'da bir yıl boyunca iş arama hakkı tanıyor. Bu süre, belirli şartlar altında uzatılabiliyor. Kart sahipleri, sadece kendi alanlarında değil, yakın mesleklerde de çalışabiliyor ve ailelerini yanlarında getirmeleri kolaylaştırılıyor.
Puan sistemi ve başvuru kriterleri
Fırsat Kartı alabilmek için başvuru sahiplerinin toplamda altı puan toplaması gerekiyor. Temel şartlar arasında A1 seviyesinde Almanca veya B2 seviyesinde İngilizce bilgisi, en az iki yıllık mesleki eğitim veya ülkede tanınan bir yükseköğrenim derecesi bulunuyor. Ayrıca, finansal güvence sağlanması, haftada 20 saate kadar bir yan iş ile kanıtlanabiliyor. Puan sistemi, dil bilgisi, iş deneyimi, yaş ve Almanya ile bağlantılar gibi kriterleri içeriyor. Başvuru anındaki yaş, değerlendirmede önemli bir faktör olarak kabul ediliyor.
Geri Dön 25 Ekim 2024 Cuma Önceki Yazılar