Google Play Store Avrupadan Mobil Uygulaması
Menü

AVRUPADAN Youtube Video

Almanya: Suriyeliler sınır dışı edilebilir - 24 Temmuz 2024 Oktan Erdikmen
Gümrüklerde altın ve para sınırına dikkat! Oktan Erdikmen & Uğur Yiğitbaşı
Almanya'nın savaşa girme ihtimali var mı? - Haftanın Yorumu 37. Bölüm Oktan Erdikmen
11 Mayıs 2023 Perşembe

Enflasyon 8 ayın en düşük seviyesinde

Almanya'da enflasyon yüzde 7,2 ile son sekiz ayın en düşük seviyesine geriledi.

Almanya’da nisan ayı enflasyon verileri resmi olarak açıklandı. Federal İstatistik Dairesi'nin (Destatis) nihai verilerine göre, enerji fiyatları çıkarıldığında yıllık enflasyon martta yüzde 7,4 iken nisanda yüzde 7,2’ye geriledi. Öncü veriler de bu sonucu doğruladı. AB uyumlu TÜFE ise nisanda aylık bazda yüzde 0,6 ve yıllık bazda yüzde 7,6 arttı.

Destatis Başkanı: Enflasyon iki ay üst üste yavaşlasa da hâlâ çok yüksek

Enflasyonu belirleyen en önemli unsurlar enerji ve gıda oldu. Nisanda gıda fiyatları bir yıl önceye göre yüzde 17,2 ve enerji ürünleri yüzde 6,8 artış kaydetti. Gıda fiyatları bir önceki aya göre düşüş gösterirken, enerji fiyatları yükseliş gösterdi. Destatis Başkanı Ruth Brand, “Enflasyon oranı iki ay üst üste yavaşlasa da hâlâ çok yüksek. Gıda fiyatları, enflasyonu en çok artıran faktör oldu.” dedi. Mart ayında gıda fiyatları yıllık bazda yüzde 22,3 artmıştı.

Enflasyon zirve noktasına ulaştı

Uzmanlar, Almanya’da enflasyonun artık zirve noktasına ulaştığını ve gıda fiyatlarının etkisiyle bir süre daha yüksek seyredeceğini belirtiyor. Bu durumun tüketicilerin satın alma gücünü olumsuz etkileyeceği ifade ediliyor. Öte yandan, Alman ekonomik araştırma enstitüleri, 2022’de ortalama yüzde 6,9 olan enflasyonun 2023’te ortalama yüzde 6’ya ve 2024’te de yüzde 2,4’e gerileyeceğini tahmin ediyor.

Teknik resesyon 'kıl payı' kaçtı

Alman ekonomisi ise bu yılın ilk çeyreğinde büyüyemedi. Yüksek enflasyon ve faiz oranlarının tüketici harcamalarını azaltması nedeniyle ilk çeyrekte sıfır büyüme gerçekleşti. Alman ekonomisi böylece teknik resesyonu 'kıl payı' kaçırmış oldu. Geçen yılın son çeyreğinde Alman ekonomisi yüzde 0,5 daralmıştı.

Geri Dön 11 Mayıs 2023 Perşembe Önceki Yazılar

ESKİ BÜLTENLER

Hoş geldiniz / Herzlich Willkommen
Ziyaretçilerin web sitemizi mümkün olan en iyi şekilde kullanmasını sağlamak için çerezler ve teknolojiler (araçlar) kullanıyoruz. Bize onay verirseniz, bir site ziyaretçisinin uç cihazında bilgi ve veri depolayan ve bunlara buradan erişen üçüncü taraf hizmetlerini kullanacağız. Veri koruma beyanımızdaki gelecek için geçerli olmak üzere, onayınızı istediğiniz zaman iptal edebilirsiniz. Avrupadan'da kişisel verilerinizin işlenmesi, haklarınız ve Genel Veri Koruma Yönetmeliği hükümlerine göre irtibat kurulacak kişiler hakkında bilgi veri koruma bildirimi altında bulunabilir: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz


Wir verwenden Cookies und Technologien (Tools), um den Besucher die optimale Nutzung unserer Webseite zu ermöglichen. Sofern Sie uns Ihre Einwilligung erteilen, werden wir Dienste von Drittenanbietern verwenden, die Informationen und Daten im Endgerät eines Seitenbesuchers speichern und dort abrufen. Sie können Ihre Einwilligung jederzeit mit Wirkung für die Zukunft in unserer Datenschutzerklärung widerrufen. Informationen über die Verarbeitung personenbezogener Daten bei Avrupadan, Ihre Rechte und Ansprechpartner gemäß den Bestimmungen der Datenschutzgrundverordnung finden Sie unter Datenschutzhinweis: https://avrupadan.com/sayfa/datenschutz
KABUL ET / ZUSTIMMEN
REDDET / ABLEHNEN