AVRUPADAN Youtube Video
Ekonomist Schnitzer: Yılda 1,5 milyon göçmene ihtiyacımız var
Ekonomi Uzmanı Monika Schnitzer, Almanya’nın yılda 1,5 milyon göçmene ihtiyacı olduğunu savundu.
Almanya Ekonomi Bilirkişi Konseyi Başkanı Monika Schnitzer, artan kalifiye işçi açığına karşı uyarıda bulundu. Süddeutsche Zeitung’da yayımlanan makalesinde, Almanya’nın yılda 1,5 milyon göçmene ihtiyacı olduğunu savunan Ekonomi Uzmanı Schnitzer, hoş geldin kültürünün acilen yeniden canlandırılması gerektiğini ifade etti.
Federal Meclis tarafından yakın zamanda kabul edilen yeni göç yasasının önemli bir adım olduğuna dikkat çeken Schitzer, Yabancılar Dairesi’nde sunulan hizmetlerin geliştirilmesi ve memurların ikinci dil olarak İngilizce konuşabilmesi gerektiğini söyledi. Schnitzer, her dört dördüncü sınıf öğrencisinden birinin okuma güçlü yaşadığını ortaya koyan araştırmalara atıfta bulundu, çocuklara daha fazla yatırım yapılması gerektiğinin altını çizdi.
“Göçmenleri yıldıran değil hizmet sunan yerler olmalı”
Schitzer, “Örneğin yabancılar dairesi göçmenleri yıldıran değil hizmet sunan yerler olmalı. Her iş için, yabancı iş gücünün Almanca bilmesi talebinde bulunmamalıyız. Aksine yabancılar dairesinde İngilizce bilen çalışanlar olmasını sağlamalıyız" dedi.
Yeni göç yasası
23 Haziran'da Federal Meclis'te kabul edilen yeni göç yasasıyla Almanya, nitelikli yabancı iş gücünü çekmeyi hedefliyor. AB üyesi olmayan ülkelerden gelen üniversite mezunlarına AB Mavi Kartı verilecek ve kalifiye iş alanlarında yüksek maaşlı iş bulmaları durumunda özel oturma izni verilecek. Mavi Kart için istenen asgari brüt gelir ayda 3 bin 500 avroya düşürüldü ve kart sahiplerinin işveren değiştirmesi, aile birleşimi ve AB'de daimi ikamet izni alması kolaylaştırıldı.
İspanya ve Portekiz'de turizm personeli açığı
İspanya ve Portekiz'de de turizm sektörünün büyümesiyle iş gücü açığı rekor seviyelere ulaştı. İspanya'da turizm sektöründeki personel açığı 8 bin 217 kişi arttı ve özellikle garsonlar ve mutfak çalışanları konusunda 32 bin kişilik bir açık yaşanıyor. Portekiz'de ise turist sayısındaki artışa paralel olarak sektördeki personel açığı 45 bin kişiye ulaştı. Her iki ülke de iş gücü açığını gidermek için çaba harcıyor.
Geri Dön 04 Temmuz 2023 Salı Önceki Yazılar