AVRUPADAN Youtube Video
Ekonomik krize karşı 10 maddelik eylem planı
Federal hükûmet, ekonomik krize karşı, kamu yatırımlarını artırıp bürokrasiyi azaltacak 10 maddelik eylem planını açıkladı.

Almanya’da federal hükûmet, ekonomik krize karşı 10 maddelik bir eylem planı açıkladı. İki günlük toplantıların ardından Başbakan Olaf Scholz, “Güçlü bir sanayi ülkesi olmaya devam edeceğiz. Ekonominin canlanacağından kimse şüphe etmesin” dedi.
Eylem planına göre kamu yatırımları artırılacak. Yol, köprü, demir yolu yapımı ve dijitalleşme gibi altyapı yatırımları için 54 milyar avro ayrılacak. Yeşil enerji için ayrılan kaynak ise 58 milyar avro.
Bununla birlikte yapay zeka teknolojilerine de daha fazla bütçe ayrılacak. Bu kapsamda Ar-Ge yatırımları artırılacak, bürokrasi ise azaltılacak. Yani izinler artık çok daha hızlı çıkacak. Öte yandan, bu teknolojilerin geliştirilmesi için gereken iş gücü, ülkeye çekilmeye çalışılacak. Almanya bunun için dünyanın en modern göç yasalarından birini çıkarmıştı.
Yeşiller ile liberaller arasındaki çekişme
Koalisyon ortaklarından Yeşiller Partisi, şirketlere vergi indirimini öngören düzenlemeyi bloke ediyordu. Buna karşılık da liberaller, Temel Çocuk Güvencesi yasasında düşük bütçe teklif etmişti. Önceki gün Temel Çocuk Güvencesi yasasında anlaşma sağlanınca, Yeşiller de vergi indirimine onay verdi.
Hükûmetin 10 maddelik eylem planı şöyle:
Geri Dön 31 Ağustos 2023 Perşembe Önceki YazılarKalkınma Şans Yasası: Hayata geçirilecek bu yasada, işletmelerin vergi yükünün 7,035 milyar avro azaltılması ve yeni yatırım yapacaklara prim ödenmesi yer alıyor. (Yardım hacminin daha önce 6,6 milyar avro olduğu tahmin ediliyordu.)
Geleceğin Finansmanı Yasası: Özellikle Start-up’lara parasal destek verilecek.
İklim ve Transformasyon Yasası: Ekonominin modernleştirilmesine dönük yatırımcılara ‘teşvik primi’ ödenecek.
Planlama ve izin verilmesinin hızlandırılması.
Bürokrasinin azaltılması.
Güvenli ve ödenebilir enerji. Enerji krizi yaşanmaması için önlemlerin artırılması ve enerjinin hem işletmeler hem de vatandaşları için ödenebilir olması.
Dijitalleştirmenin hızlandırılması. Özellikle de yapay zekâya ağırlık verilmesi.
Nitelikli iş gücü.
Geleceğin desteklenmesi için eğitim, araştırma ve geliştirme alanlarına dönük desteğin artırılması.
Diğer ülkelerle ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve ham madde tedarikinin güvence altına alınması.